Characterization of lactobacillus plantarum strains as probiotics
Lactobacillus plantarum suşlarının probiyotik olarak karakterizasyonu
  1. Tez No: 119149
  2. Yazar: AYSUN CEBECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. G. CANDAN GÜRAKAN, PROF.DR. HÜVEYDA BAŞAĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Probiyotik, Lactobacillus plantarum, Asit dayanıklılığı, Safra tuzu dayanıklılığı, Beta-galaktosidaz, Fruktooligosakkarit, Antibiyotik Direnci. vı, Probiotic, Lactobacillus plantarum, Acid tolerance, Bile tolerance, Beta-galactosida.se, Fructooligosaccharide, Antibiotic Susceptibility. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
oz LACTOBACILLUS PLANTARUM SUŞL ARININ PROBİYOTİK OLARAK KARAKTERİZASYONU Cebeci, Aysun Yüksek Lisans, Biyokimya Bölümü Danışman: Doç. Dr. G. Candan Gürakan Yardımcı Danışman: Prof.Dr. Hüveyda Başağa Ocak 2002, 83 sayfa Probiyotik gıdalar canlı bakteri içeren ve sindirildiğinde konakçı organizmaya fayda sağlayan gıdalardır. Probiyotik amaçlı bakteriler arasında en sık kullanılanlar laktik asit bakterileri ve bifidobakterilerdir. Lactobacillus plantarum çeşitli bitki ürünlerinin fermente edilmesinde kullanılan önemli bir türdür ve bazı patojenlere karşı aktif antimikrobiyal maddeler ürettikleri bilinmektedir. Bir bakterinin probiyotik seçilmesi için birçok özelliğe sahip olması gerekir. Bu çalışmada bunlardan asit ve safra tuzlarına kar$ı dayanıklılık, fruktooligosakkaritleri fermente edebilme, beta-galaktosidaz aktivitesi ve antibiyotik duyarlılığı çalışılmıştır. Toplam qlarak 15 suş çalışılmıştır, bunların 13 susu Lactobacillus plaritarum, 1 süşu Lactobacillus acidophilus ve 1 suşu Lactobacillus pentosus tur.Asit ve safra tuzuna dayanıklı izolatlar L. plantarum 80, L. plantarum DSM 20174, L. platitarum DSM 20246, L. plantarum NCIMB 1193, L. plantarum 37, L. plantarum HU ve L. acidophilus ATCC 4356 dır. 8 suşu fruktooligosakkaritleri fermente edebilmektedir, bunlar L. plantarum 80, L. plantarum DSM 20174, L. plantarum DSM 20246, L. plantarum NCİMB 1193, L. plantarum 37, L. plantarum 73 ve L. plantarum HU suşlarıdır. L. plantarum 80 ve L. plantarum 37 suşları çalışılan antibiyotiklere karşı yüksek dirençlidir. L. plantarum NCJMB İ 193 ve L. pentosus en yüksek beta-galaktosidaz aktivitesine sahiptir. Bu sonuçlara dayanarak L. plantarum 37, L. plantarum 80, L. plantarum NCIMB 1193 ve L. plantarum HU bu çalışmanın en başarılı suşları seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF LACTOBACILLUS PLANTARUM STRAINS AS FRQBIOTICS Cebeci, Aysun M. Sc.j Department of Biochemistry Supervisor: Assoc. Prof. G. Candan Gürakan Co-supervisor: Prof.Dr. Hüveyda Başağa January, 2002, 83 pages Probiotics are live-bacteria containing foods, which, upon digestion, exert beneficial effects to host. The most common bacteria intended for probiotic use are lactic acid bacteria and Bifidobacteria, normal inhabitants of gut microflora. Lactobacillus plantarum is an important species in the fermentation of various plant products, and it is known to produce antimicrobial substances that are active against certain pathogens. There are several requirements for a bacterium to be selected as probiotic. Of these we studied tolerance to acid and bile salts, ability to ferment fructooligosaccharides, beta- galactosidase activity and susceptibility to antibiotics for a total of 1$ strains including 13 strains of Lactobacillus plantarum, 1 uistrain of Lactobacillus acidophilus and 1 strain of Lactobacillus pentosus. Acid and bile tolerant isolates were L. plantarum 80, L. plantarum DSM 20174, L. plantarum DSM 20246, L. plantarum 37, L. plantarum HU, and L. acidophilus ATCC 4356. 8 strains had the ability to ferment fructooligosaccharides. These were, L. plantarum 80, L. plantarum DSM 20174, L. plantarum DSM 20246, L. plantarum NCIMB 1193, L. plantarum 37, L. plantarum 73, and L. plantarum HU. Strains L. plantarum 80, and L. plantarum 37 are highly resistant to antibiotics tested, L. plantarum NCIMB 1193, and L. pentosus had the highest beta- galactosidase activities. According to these results, L. plantarum 37, L. plantarum «0, L. plantarum NCIMB 1193, and L. plantarum HU were the most successful strains in the study.