Effect of different stress conditions on trehalose accumulation and degredation in Rhizopus oryzae
Farklı stres koşullarının R. oryzae'de trehaloz birikimi ve yıkımına etkisi
- Tez No: 119150
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK HAMAMCI, YRD. DOÇ. DR. SEZAİ TÜRKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: R. oryzae, trehaloz, Rhizopus oryzae, trehalose IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
öz FARKLI STRES KOŞULLARININ R. oryzae 'DE TREHALOZ BİRİKİMİ VE YIKIMINA ETKİSİ Özer, Gülsüm Ebru Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Hamamcı Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Sezai Türkel Nisan 2002, 71 sayfa Rhizopus oryzae ve ürünlerinden laktik asit endüstriyel uygulamalar için değerlidir. Bu nedenle, bu tezde, R. oryzae'nin çevresel stres koşullarına karşı metabolik tepkileri araştırılmıştır. pH, sıcaklık, azot kıtlığı ve ozmotik stres gibi bazı stres unsurları R. oryzae'ye uygulanmış ve trehaloz miktarındaki farklılıklar saptanmıştır. En yüksek trehaloz birikimi besiyerine stres faktörü olarak NaCl eklendiğinde görülmüştür. R. oryzae 'ye sıcaklık stresi uygulandığında trehaloz birikimi yaklaşık iki katma çıkmıştır; (0.09'dan 0.21'e g trehaloz/100g kuru ağırlık). Besiyerinin pH'ı laktik asit eklenmesiyle 6.4'den 3.6'ya düşerken trehaloz miktarı 0.68'den 1.72'ye (g trehaloz/100g kuru ağırlık) yükselmiştir. Ayrıca, morfoloji, organizmanın büyümesini, ürün oluşumunu ve büyüme besiyerine metabolit salgılanmasını etkilediğinden, büyüme besiyeri koşulları değiştirildiğinde oluşan morfolojik farklılıklar da araştrılmıştır; örneğin, besiyerinin başlangıç bileşenleri ve pH'ı değiştirilmiş, fermentasyonun başlangıcında farklı konsantrasyonlardaki NaCl ve KC1 besiyerine eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF DIFFERENT STRESS CONDITIONS ON TREHALOSE ACCUMULATION AND DEGRADATION IN Rhizopus oryzae Özer, Gülsüm Ebru M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Haluk Hamamcı Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sezai Türkel April 2002, 71 pages Rhizopus oryzae and its product; lactic acid are valuable for industrial applications. Therefore the metabolic responses of R. oryzae against environmental stress conditions were investigated in this thesis. Some stress factors, such as, pH, heat, nitrogen starvation and osmotic stress were applied to R. oryzae and the differences in amount of trehalose were determined. The highest trehalose accumulation was observed when NaCl was added to the culture as a stress factor: 0.33 g trehalose/100 g dry weight. When heat stress was applied to R. oryzae, the trehalose accumulation was approximately doubled: from 0.09 to 0.22 g trehalose/100 g dry weight. While pH of the culture was decreasing from 6.4 to 3.6 by addition of lactic acid, trehalose amount was increased from 0.68 to 1.72 g trehalose/100 g dry weight in R. oryzae. Moreover, morphological differences were investigated when the growth medium conditions were changed; for example, initial pH of the media and medium constituents were changed, NaCl and KC1 was added to the medium at the beginning of the fermentation by different concentrations because morphology maffects growth of organism, product formation and metabolite secretion to the growth medium.