Effects of size and number of perforations on water vapor permeability of polyethylene film
Gözeneklendirilmiş polietilen filmde gözenek büyüklüğü ve sayısının su buharı geçirgenliğine etkisi
- Tez No: 119148
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ESİN, DOÇ. DR. ALEV BAYINDIRLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Paketleme malzemesi, DYPE, Gözeneklendirilmiş polietilen. Su buharı geçirgenliği vı, Packaging film, LDPE, perforated polyethylene, water vapor permeability IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
oz GOZENEKLENDIRİLMIŞ POLIETILEN FİLMDE GÖZENEK BÜYÜKLÜĞÜ VE SAYISININ SU BUHARI GEÇİRGENLİĞİNE ETKİSİ Özden, Hatice Özlem Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Esin Yardımcı Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Alev Bayındırlı Ocak 2002, 47 sayfa Meyve ve sebzelerin haşatından sonra da metabolik işlevleri sürdüğü ve giderek korunmaları azaldığı için biyolojik ve kimyasal tepkimeler sonucu bozulmaları hızlanır. Değiştirilmiş atmosfer koşullarında paket içindeki oksijen, karbondioksit ve su buharı derişimleri uygun bir dengeye getirilerek bu ürünlerin raf ömrü bir dereceye kadar uzatılabilir. Polimer filmler gaz geçirgenliğine sahip olduklarından dolayı Değiştirilmiş Atmosfer Paketleme (MAP) koşullan için en uygun paketleme malzemesidirler. Polimer filmler arasında, gıdayla etkileşimi ve gaz geçirgenlikleri gözönünde bulundurulduğunda düşük yoğunluklu polietilen film (DYPF) en yaygın olandır. Ancak DYPF'in su buharı geçirgenliği oldukça düşük olduğundan ve meyve ve sebzelerin solunumuyla su açığa çıktığından, özellikle soğuk saklamada, paketin iç yüzeyinde yoğunlaşma görülebilmektedir. Bu nedenden dolayı artan su etkinliği (aw) sonucu olabilecek mikrobiyal bozulma ve yapı değişikliğini, engellemek için DYPF'in su buharı geçirgenliği gözeneklendirilerek artırılabilir.Bu çalışmada, değişik sıcaklıklarda, gözenek boyutu ve gözenek sayısının DYPFin su buharı geçirgenliğinin değişimine etkisi incelenmiştir. Çaplan 0.2, 0.5, 1.75 mm olan ısıtılmış metal teller yardımıyla 0.1 mm kalınlığındaki polietilen filmin 38.5 cm2lik alanlarına üç farklı boyutta, 6 farklı sayıda (1. 3, 6, 12, 18, 24) gözenekler açılmıştır. Filmler saf su konulmuş polistiren bardakların üzerine yapıştırılarak ve bağıl nemi yaklaşık olarak % 30 ve % 80 olarak ayarlanan iki farklı koşuldaki etüve konulmuştur. Süre ile ağırlık değişimi 10, 20, 30 ve 40°C'de gözlenmiştir. Yatışkın koşullarda filmlerin su buharı geçirgenliğinin beklendiği gibi sıcaklık, delik sayısı ve delik büyüklüğü ile arttığı görülmüş ve delik sayısı ve büyüklüğü ile su buharı kaybı arasında eksponensiyel bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF SIZE AND NUMBER OF PERFORATIONS ON WATER VAPOR PERMEABILITY OF POLYETHYLENE FILM Özden, Hatice Özlem M.S., Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Esin Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Alev Bayındırh January 2002, 47 pages Fresh produce continue their metabolic activity after the harvest. In the storage period, because of microbial activity, chemical reactions and impaired preservation conditions deterioration fastens. Under the modified atmosphere conditions, by adjusting oxygen, carbondioxide, and water vapor concentrations in the package the shelf life of these produce can be extended. Permeability feature of polymer films make them the most suitable packaging material for Modified Atmosphere Packaging. Among polymer films, considering the interactions with the food material, permeability characteristics and cost low density polyethylene (LDPE) film is of the highly preferred. However, since water vapor permeability of LDPE is considerably low and water is given out during respiration of fresh produce condensation may occur, especially in the case of cold storage, on the inner side of the package. Therefore, water activity may increase and cause microbial mspoilage and texture deformation. In order to prevent this, water vapor permeability of LDPE can be increased by perforating the film. In this study, at different temperatures the effect of size and number perforations on water vapor permeability of LDPE was examined. Using heated needles having diameters of 0.2, 0.5, 1.75 mm 1, 3, 6, 12, 18 and 24 pores were opened on 0.1 mm polyethylene films having a circular area of 38.5 cm2. Prepared films were sealed on polystyrene cups and were placed in an oven at about 30 or 80% relative humidity. Change in the weight of the cups were recorded with time at 10.20,30and40°C. At steady state conditions, water vapor permeability of the films was found to increase with temperature, size and number of pores as expected. It was found that there is an exponential relation with water loss and number and size of pores.