Meter-scale shallowing upword cycles in the midian (upper permian) strata (Central Taurides, Turkey)
Midiyen'de (üst permiyen) üste doğru sığlaşan metre ölçekli devirler (Orta Toroslar, Türkiye)
- Tez No: 119156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ ÖZKAN ALTINER, PROF. DR. DEMİR ALTINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üst Permiyen, Midiyen, metre ölçeğinde devir, Parasekans, Devirsel stratigrafi, Çekiç Dağı Formasyonu, Aladağ Birliği, Orta Toroslar vı, Upper Permian, Midian, Meter-scale cycle, Parasequence, Cyclostratigraphy, Çekiç Dağı Formation, Aladağ Unit, Central Taurides. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
öz MİDİYEN'DE (ÜST PERMİYEN) ÜSTE DOĞRU SIĞLAŞAN METRE ÖLÇEKLİ DEVİRLER (ORTA TOROSLAR, TÜRKİYE) PÜTÜRGELİ, Ebru Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sevinç ÖZKAN-ALTINER Yrd. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Demir ALTINER Temmuz 2002, 103 sayfa Bu çalışmanın hedefi Orta Toroslarda geniş olarak yüzeyleyen Aladağ Birliği'nin Midiyen (Üst Penniyen) karbonatlarında üste doğru sığlaşan metre ölçekli devirlerin tanımlanması ve devirselliğin sebeplerinin ortaya çıkarılmasıdır. Çalışılan üç kesit, Hadim civarında, genellikle kireçtaşı ve şeyi ardalanmasından oluşan Çekiç Dağı Formasyonu içerisinde ölçülmüştür. Bentik foraminifer ve alg toplulukları incelenerek, ölçülen kesitlerin Midiyen'in Dubanda zonuna ait olduğu anlaşılmıştır.Kesitlerin kalınlıkları 12.50 ve 20.10 m arasında değişemektedir. Birinci kesitten 22, ikinci kesitten 25 ve üçüncü kesitten 37 adet parasekans tanımlanmıştır Bu parasekanslar üste doğru sığlaşan karakterde ve en üstte marn veya sevilerle örtülmektedir.Mikrofasiyes ve faunanın özelliklerine göre istiflerde 3 ana, 7 alttip parasekans tanımlanmıştır. Ana tipler A, B, C-tipi parasekanslar olarak adlandırılmış olup ortalama kalınlıkları 1. kesitten 3. kesite doğru sırasıyla 70, 49 ve 54 cm'dir. A-, B- ve C-tipi ana parasekansların yüksek frekanslı bir deniz seviyesi eğrisinin üzerinde farklı segmentlerinde depolandığı düşünülmektedir. Faunal çeşitlilik ve parasekans kalınlıklarındaki değişiklikler incelenerek yüksek frekanslı deniz seviyesi değişimlerinin evriminin sırasıyla A, C ve B-tipleriyle geliştiği görülmüştür. ölçülen 3 kesit arasında parasekans kalınlıklarında ve sıralanmalarındaki farklılıklar ve bunların Kapitaniyen(=Midiyen) yaşlı devirsel karbonatlarda yapılan diğer çalışmalarla olan korelasyonu, bu parasekans setlerinin Geç Midiyen'de bir“trangressive systems tract”içinde olabileceğini göstermektedir. Bu parasekans setleri için hesaplanan devir aralıkları“Milankovitch precession”devirlerine denk düşmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT METER-SCALE SHALLOWING UPWARD CYCLES IN THE MIDIAN (UPPER PERMIAN) STRATA (CENTRAL TAURTOES, TURKEY) PÜTÜRGELİ, Ebru M.Sc, Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Profc Dr. Sevinç ÖZKAN-ALTTNER Co-Supervisor: Pro£ Dr. Demir ALTINER July 2002, 103 pages The objective of this study is to define shallowing upward meter-scale cycles in the Upper Permian carbonates of the allochthonous Aladag Unit, exposed widely in the Central Taurides. Three sections were measured from the Midian of the Çekiç Dağı Formation in the Hadim area, basically composed of limestone and shale alternation. According to assemblages of benthic foraminifera and algae, measured sections were assigned to be Duribarula zone of Midian age. Thicknesses of sections vary between 12.50 m. to 20.10 m. 22 parasequences from section- 1, 25 parasequences from section-2 and 37 parasequences from section-3 were recognized. These parasequences are shoal upward and are capped by marls or shales. inAccording to the dominant microfacies and fauna, three main cycles and 7 subcycles are recognized in the sections. Average thicknesses of main cycles are 70, 49 and 54 cm, from section- 1 to section-3, respectively. A-, B- and C-type parasequences may have been deposited in different segments of a lower order sea-level curve. Looking at the stacking pattern of parasequence types in the section, the evolution of a lower order sea-level curve can be characterized in the order of A-, C- and B-types. Many differences among 3 sections, such as thicknesses of parasequences, changes in the stacking patterns of cycles and correlation of this data with another similar cyclicity study in Capitanian (=Midian) suggest that parasequence sets recognized in sections may be a part of a third-order transgressive systems tract in the Late Midian. According to calculations in parasequence sets, cycle periodicities correspond to the Milankovitch precession cycles.