Assessment of excavatability and slope stability for Çiftehan-Pozantı segment of the Ankara-Pozantı Motorway
Ankara-Pozantı Otoyolu Çiftehan-Pozantı kesiminde kazılabilirlik ve şev duraylılığının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 119160
  2. Yazar: BERKAY KENTLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Excavatability, kinematic analysis, limit equilibrium, motorway, rock slope, Pozanti(Turkey) IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
öz ANKARA-POZANTI OTOYOLU ÇİFTEHAN-POZANTI KESİMİNDE KAZILABİLİRLİK VE ŞEV DURAYLILIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ Kentli, Berkay Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Tamer Topal Aralık 2002, 175 pages Yapımı planlanan Ankara-Pozantı otoyolunun Çiftehan-Pozantı kesimi değişik özelliklerdeki çeşitli kayaçları içermesinden dolayı sorunludur. Bu kesim boyunca onyedi adet kaya yarma şevi bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, otoyolun belirtilen kesiminde yüzeylenen kayaçların mühendislik jeolojisi özelliklerinin, kazılabilirlik kategorilerinin ve kaya şevlerindeki yarmaların duraylılığının belirlenmesidir. Bu amaçla, saha ve laboratuvar çalışmaları yapılmıştır. Saha çalışmaları detaylı süreksizlik ölçümlerini kapsamaktadır. Laboratuvar çalışmaları birim hacim ağırlık, nokta yükleme dayanım indeksi ve makaslama dayanım parametrelerini belirlemeye yöneliktir.Çalışma alanında, Öşün kireçtaşı, Berendi kireçtaşı, Kuzey mikrogabro, Kalkankaya kireçtaşı, Güney mikrogabro, Aktoprak konglomera ve Kuvaterner çökeller yüzeylenmiştir. İncelenen kesim, Türkiye'nin üçüncü derece deprem kuşağında yer almaktadır. Birimler değişken mühendislik jeolojisi özellikleri taşımaktadır. Bunlar az bozunmuş ve çok çatlaklıdır. Kayaç birimlerinin kazılabilirlikleri zor-çok zor riperleme arasında değişmektedir. Bununla birlikte, özellikle kaya kütlelerinin iç kesimlerinde yerel olarak gevşetme patlatması gerekebilir. Bazı şevlerde, kama ve/veya devrilme tipi kaymalar bulunmaktadır. Kinematik ve limit denge analizleri ile şev açıları önerilmiştir. İyileştirme yöntemleri olarak, şev yatırma, tel kafes, püskürtme betonu ve kuşaklama hendekleri önerilmiştir. Anahtar kelimeler : Kazılabilirlik, kinematik analiz, limit denge, otoyol, kaya şevi, Pozantı (Türkiye). VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF EXCAVATABILITY AND SLOPE STABILITY FOR ÇİFTEHAN-POZANTI SEGMENT OF THE ANKARA-POZANTI MOTORWAY Kentli, Berkay M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tamer Topal December 2002, 175 pages The Çiftehan-Pozantı segment of the Ankara-Pozanti motorway is problematic due to the existance of lithological units with variable character. Seventeen cut slopes are planned in the segment. The purpose of this study is to determine engineering geological properties of the rocks exposed in the study area, and to assess excavatability and stability of the cut slopes. In order to accomplish this task, both field and laboratory studies are carried out. Field studies involve detailed discontinuity surveys. Laboratory tests are carried out to determine unit weight, point load strength index and shear strength parameters. In the study area, Öşün limestone (Permian), Berendi limestone (Late Triassic, Northern microgabbro (Campanian), Kalkankaya limestone (Late 111Maastrichtian-Early Paleocene), Southern microgabbro, Aktoprak conglomerate (Oligocene-Early Miocene) and Quaternary deposits are exposed. The study area is in the third degree earthquake seismic zone of Turkey. The units have variable engineering geological properties. They are slightly weathered and highly jointed. The excavatability of the rock units ranges from hard to extremely hard ripping. However, blasting may locally be necessary to loosen the corestones of the rock masses. Wedge and/or toppling failures exist in some of the cut slopes. Based on the kinematic and limit equilibrium analyses of the cut slopes, the cut slopes with different slope angles are suggested. As remedial measures, slope flattening, wire mesh, shotcrete and drainage ditches are recommended.