Ultrasonic evaluation of mica glass-ceramics
Mika cam seramiklerinin ultrasonik incelemesi
  1. Tez No: 119169
  2. Yazar: PARİDOHT HOUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mika, Camseramik, P2O5, Ultrasonik hız, Elastisite modülü, Eğme mukavemeti. vı, Mica, Glassceramic, P2O5, Ultrasonic velocity, Elastic modulus, Flexural strength. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz mika camseramiklerinin ultrasonik incelemesi Houman, Paridokht Yüksek Lisans, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Abdullah ÖZTÜRK Nisan 2002, 83 sayfa Mika cam seramikleri esas itibariyle SİO2, AI2O3, CaO, MgO, K20 ve F'dan oluşan camların kontrollü olarak kristalleştirilmesiyle üretildi. Bu tür cam seramikleri, özellikle doğal kemik ve diş restorasyonlarında kullanılmak üzere biyomedikal alanda ilgi çekmektedirler. Az miktarda (%1, %2, %4) P2O5 esas camın harmanına çekirdeklendirici olarak eklenerek, ilave edilen P205'in malzemenin ultrasonic özelliklerine etkisi araştırıldı. Kontrollü kristalleşme, camların çekirdeklerime ve tane büyüme sıcaklıklarında 8 saat tutulduktan sonra tamamlandı. Çekideklenme ve tane büyümesi sıcaklıkları sırayla 620°C ve 940°C olarak alındı. Ultrasonik dalga hızı, boyuna dalga hızı ve enine dalga hızı, ölçümleri oda sıcaklığında yapıldı. Ultrasonik özellikleri, lineer, kayma, bulk ve elastiklik modülleri, ortalama boyunana dalga hızı ve ortalama enine dalga hızı değerlerinden belirlendi. Numunelerin kırılma dayanımı 3-nokta eğme deneyi ile belirlendi. Yoğunluk ölçümleri Arşimed prensibine göre yapıldı.Mika cam seramiği aynı bileşimdeki cama göre daha yüksek kırılma dayanımı, yoğunluk ve elastiklik modülü değeri gösterdi. Sonuçlar hem mika cam seramiklerini oluşturan camın özellikleriyle hem de literatürde yer alan bazı benzeri cam seramiklerin özellikleriyle karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ULTRASONIC EVALUATION OF A MICA GLASS-CERAMIC Houman, Paridokht M.S. Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Abdullah ÖZTÜRK April 2002, 83 pages Mica glassceramics have been produced by controlled crystallization of the glasses in the SİO2, AI2O3, CaO, MgO, K2O and F system. These type of glassceramics have generated interest in mainly biomedical field, especially in the replacement of natural bone and dental restoration. Small amount (1%, 2%, 4%) of P2O5 was added into the batch of the base glass as nucleating agent to investigate the effects of P2O5 additions on the ultrasonic properties of these materials. Controlled crystallization was accomplished by holding the glasses at the nucleation and grain growth temperatures for 8 hours. Nucleation and grain growth temperatures were 620° C and 940° C, respectively. Ultrasonic velocities, namely; longitidunal wave velocity and transverse wave velocity, were measured at room temperature.Ultrasonic properties, namely, longitidunal,shear, bulk and elastic moduli, were determined from the average values iiiof the longitudinal wave velocity and transverse wave velocity. The flexural strength of the glass and glass ceramics were determined by 3-point bending test. Density measurements were done using the Archimedes' principle. For a given composition, the glass ceramic exhibited higher flexural strength, density and elastic modulus than the parent glass. Results of this study were also compared with the ultrasonic properties of other glasses and ceramics reported in the literature.