Interaction analysis for the response of structures subjected to seismic excitations: A parametric study
Sismik harekete maruz binaların etkileşimli analizi: Bir parametrik çalışma
  1. Tez No: 119176
  2. Yazar: BARIŞ İRHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. UĞUR POLAT, PROF. DR. YALÇIN MENGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin- Yapı, Etkileşimli Analiz, Altyapı Yötemi, Fourier Dönüşümü, İmpedans, Hareket Girdisi Fonksiyonu, Soil-Structure, Interaction Analysis, Substructure Method, Fourier Transform, Impedance, Input Motion Function IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
SİSMİK HAREKETE MARUZ BİNALARIN ETKİLEŞİMLİ ANALİZİ: BİR PARAMETRİK ÇALIŞMA İrhan, Barış Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. M. Uğur Polat Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın Mengi Eylül 2002, 83 sayfa Deprem hareketine maruz basit bir yapı-zemin sisteminin etkileşimli analizi için parametrik bir çalışma yapıldı. Analizlerde, tam simetrik, dört kolonlu, kare şeklinde rijit döşeme ve temele sahip bir yapı göz önüne alındı. Zemin yarım uzay üzerinde oturan bir tabaka olarak modellendi. Sismik girdinin düşey SV ya da yatay SH dalgaları tarafından meydana getirildiği kabul edildi. Analiz sonuçlan boyutsuz değişkenler kullanılarak frekans uzayında altyapı yöntemi ile elde edildi. Frekans uzayından zaman uzayına dönüşüm FFT algoritması kullanılarak yapıldı. İmpedans ve deprem hareket girdisi fonksiyonları sınır eleman yöntemi yardımıyla hesaplandı. Sonuçlar analizlerde kullanılan çeşitli parametreler için yapının üst yanal v(veya burulma) ivmesinin referans peryoda göre değişimi biçiminde spektrum grafikleri olarak sunuldu ve geleneksel deprem analizi sonuçlarıyla karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERACTION ANALYSIS FOR THE RESPONSE OF STRUCTURES SUBJECTED TO SEISMIC EXCITATIONS: A PARAMETRIC STUDY İrhan, Bans M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Uğur Polat Co-Supervisor: Prof. Dr. Yalçın Mengi September 2002, 83 pages A parametric study is performed for interaction analysis of a simple soil- structure system subjected to an earthquake induced motion. The structure is taken to be perfectly symmetric with a rigid square surface foundation, four columns at the corners and a rigid square slab at the top. The soil is modeled as a layer resting on a halfspace. The seismic environment is assumed to be generated by either vertical SV waves or horizontal SH waves. The analyses are performed in terms of ND variables in frequency space by employing the substructure method. The transformation from frequency to time domain is performed by FFT algorithm. The impedance and earthquake input motion functions are computed with the aid of a boundary element program. The results are presented in the form of plots of maximum lateral (or mtorsional) acceleration at the top of structure against a reference period for various parameters appearing in the analyses, and they are compared with the results of conventional earthquake analysis.