Design and production of industrialized houses. Prototype house design in the post earthquake period
Endüstrileşmiş konutların tasarımı ve üretimi. Deprem sonrası dönemde tip konut tasarımı
- Tez No: 119184
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN BALAMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bina Sistemleri, Endüstrileşmiş Yapım, Prefabrik Konut, imaj, Tip Konut, Değerlendirme Kriterleri, Deprem Sonrası, Geçici Afet Konutu, Kalıcı Afet Konutu. vı, Building Systems, Industrialized Building, Prefabricated House, Imagery, Prototype House, Assessment Criteria, Post-Earthquake, Temporary Disaster House, Permanent Disaster House. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
oz ENDUSTRILEŞMIŞ KONUTLARIN TASARIMI VE ÜRETİMİ DEPREM SONRASI DÖNEMDE TİP KONUT TASARIMI Aydın, Efsun Y. Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Danışmam: Doç. Dr. Aydan Balamir Mayıs 2002, 122 sayfa inşaat sektörünün güncel koşullarında, bina endüstrisi ve mimarlık arasındaki ayırım konutların tasarımında ve üretiminde kalitesizliğe neden olabilmektedir. Problemin çalışmada ele alman iki ana teması bina sistemleri ve imajlarla ilişkilidir. Teknolojinin verimli kullanılması ve alternatif sistemlerin kullanılması koşullarıyla bina sistemlerinin kısıtlı kullanımı, Türkiye'de inşaat sektörünün güncel bir problemidir. Bunun yanında, geleneksel imajlar“tip konut”tasarımlarında genel bir özelliktir. Tip konut genellikle piyasa koşullan ile şekillenir. Tip konutun tasannu ve üretimi, özellikle deprem zamanlarında, Türkiye'de geniş çapta uygulanır. Bu çalışmanın amacı imajların analizi için kriter belirlemektir. Geçici ve kalıcı kategorileri altında sunulan ve bina sistemlerine göre kategorize edilen, Türkiye'de son 6 yıldaki deprem sonrası konut projeleri analiz edilmiştir. Kalıcı konutların sistemleri prefabrik, konvansiyonel ve tünel kalıp gibi geliştirilmiş sistemler olarak çeşitlilik gösterirken, geçici konut için önerilen projelerinin tamamının prefabrik olduğu gözlenmiştir. İmajlardaki problem başlıca iki tür imajın çeşitlemeleri ile örneklendirilmiştir: cephe organizasyonlarında değişiklik gösteren betonarme apartmanlar. Biri monoton bir cepheyi temsil ederken, diğeri geleneksel Türk evini yorumlamayı amaçlayan bir cepheyi temsil eder. Sundukları mimari tasarım imkanlarının gösterilmesine yönelik olarak, mimari tasarımda görsel değerleriningözlemlenmesi için belirlenmiş değerlendirme kriterleri ile bina sistemlerinin karşılaştırılabileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND PRODUCTION OF INDUSTRIALIZED HOUSES PROTOTYPE HOUSE DESIGN IN THE POST-EARTHQUAKE PERIOD Aydm, Efsun M. Arch.> Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydan Balamir May 2002, 122 pages In the current context of the construction sector, division between building industry and architecture can bring about lack of quality in design and production of houses. Two main themes of the problem coVered in the study relate to building systems and imagery. Restricted use of building systems, in terms of both efficient use of technology and use of alternative systems, is a current problem in Turkey. Besides, conventional imagery is a common feature throughout unsuccessful“prototype house”(tip konut) designs. Prototype house is usually shaped by the conditions of the market. The design and production of prototype houses are widely practiced in Turkey, especially at times of disaster. The aim of this study is to determine criteria for analysis of imagery. Post- earthquake housing projects in Turkey, in the past 6 years are analyzed, which are presented under the categories of temporary and permanent and categorized according to their building systems. It is observed that systems proposed for temporary housing projects are all prefabricated, while systems öf permanent houses are varied, including prefabricated, conventional, and advanced systems such as tunnel form. The imagery problem is exemplified with variations of two main types of images; reinforced concrete blocks, which differentiate in their facade organizations. One represents a monotonous facade, while the other represents a facade, which intend to interpret the traditional Turkish house. It is proposed that assessment criteria determined for observing visual mvalues in architectural design could be compared with building systems towards demonstration of the architectural design opportunities they offer.