Analysis of an assembler-distributor network under revenue sharing and wholesale price contracts
Bir montaj dağıtım şebekesinin gelir paylaşımlı ve toptan satış fiyatlı sözleşmeler altında incelenmesi
  1. Tez No: 119188
  2. Yazar: ULAŞ ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİK GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Gelir Paylaşımı Sözleşmesi, Toptan Satış Fiyatı Sözleşmesi vı, Supply Chain Management, Revenue Sharing Contract, Wholesale Price Contract IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz BİR MONTAJ DAĞITIM ŞEBEKESİNİN GELİR PAYLAŞIMLI VE TOPTAN SATIŞ FİYATLI SÖZLEŞMELER ALTINDA İNCELENMESİ Özen, Ulaş Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Refik Güllü Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim Erkip Eylül 2002, 134 sayfa Bu çalışmada farklı tedarikçilerin yer aldığı merkezcil olmayan bir montaj- dağıtım şebekesi ele alınmıştır. Bu sistemde tek ürün rassal talep görmektedir ve iki çeşit tedarikçi tanımlanmıştır. Toptan satış sözleşmesiyle çalışan 1. tip tedarikçi toptan satış fiyatım belirleyebilecek kadar kuvvetli bir tedarikçiyi tem sil eder. Öbür yanda 2. Tip tedarikçiler genellikle montaj firmasının etrafında toplanmış olan ve çoğunlukla tek alıcılarının montaj firması olduğu destekçi fir maları temsil etmektedir. Bu tip tedarikçilerle montaj firması arasında gelir paylaşımı sözleşmesi vardır. Sistemdeki güç dengeleri kontrat tiplerine yansıtılmıştır. Böyle bir kurgu içerisinde, kontrat yapılarının tedarik zinciri ve aktörler üzerindeki etkisi incelenmiştir.Bir başka kurguda ise, eski sisteme birde dağıtıcı firma eklenerek sistem genişletilmiştir. Burada montaj firması bir dağıtıcı firma aracılığı ile kendi pazarına ulaşmak veya yeni bir pazara girme fırsatı yakalamıştır. Bu durumda montaj firmasıyla dağıtıcı firma arasında bir gelir paylaşımı sözleşmesi olduğu varsayılmıştır. Farklı dağıtım alternatifleri, montaj firması açısından incelenmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF AN ASSEMBLER-DISTRIBUTOR NETWORK UNDER REVENUE SHARING AND WHOLESALE PRICE CONTRACTS Özen, Ulaş M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Refik Güllü Co-Supervisor: Prof. Dr. Nesim Erkip September 2002, 134 pages In this study, a decentralized assembler-distribution network with several sup pliers is considered. There is a single product with random demand. The suppli ers are of two kinds. Type 1 supplier (wholesaler) that operates with a wholesale price contract is either a monopoly or one of the firms in an oligopolistic market, and powerful enough to set the wholesale price. Type 2 suppliers are follower type companies, which are clustered around the assembler and usually their main customer is the assembler. There are revenue sharing contract between the type 2 suppliers and the assembler. The power structure is reflected to the contractual agreements that occur between the actors. In such an environment, the effect of the contracting schemes on the supply chain and the actors is analyzed. mIn another setting, we extend our previous system with a distributor. Here, the assembler faces with an opportunity to utilize a distributor to serve its market or to enter a new market with a distributor. We specify a revenue sharing contract between the distributor and assembler. Different distribution alternatives are analyzed under different market structures from the assembler's point of view to provide managerial insight.