Integration of photometric stereo and shape from shading algorithms
Fotometrik stereo ile gölgeden şekil elde etme algoritmalarının birleştirilmesi
- Tez No: 119204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gölgeden Şekil Etme, Fotometrik Stereo. iv, Shape From Shading, Photometric Stereo. in
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
oz FOTOMETRİK STEREO İLE GÖLGEDEN ŞEKİL ETME ALGORİTMALARININ BİRLEŞTİRİLMESİ SAKARYA, Ufuk Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. İsmet ERKMEN NİSAN 2002, 60 sayfa Fotometrik stereo üç görüntü kullanılarak lineer denklem sistemi ile çözülebilen bir problemdir. Bununla birlikte, her üç görüntüde doğru şekilde aydınlatmış bölgelerden doğru derinlik bilgisine ulaşılabilinir. Hayatın içindeki uygulamalarda daha doğru bir sonuca ulaşmak için farklı yönlerde aydınlatan ışık sayısını artırmak gerekir. Bu tezde fotometrik stereonun daha yüksek performans vermesi için geliştirilen bölgesel gölgeden şekil bulma algoritmalarıyla birleştirilmesi sonucu elde edilen algoritmayı tanıtacağız. Her ikisinin birleştirilmesindeki ana prensip şu olacak: Fotometrik stereo genel doğruluk problemini çözecek ilk derinlik görüntüsünü ve albedo sorununu çözecek albedo haritasını sağlayacak, bölgesel gölgeden şekil elde etme algoritması ise incelenen bölgelerdeki detay bilgisini elde edecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTEGRATION OF PHOTOMETRIC STEREO AND SHAPE FROM SHADING ALGORITHMS SAKARYA, Ufuk MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. îsmet ERKMEN APRIL 2002, 60 pages Photometric stereo problem is solved using three input images; however, the shape can only be recovered in the areas that are illuminated in all three images. In real life, when a larger sequence of images is available, it is possible to solve this problem more accurately. This thesis presents an improved photometric stereo (PS) method by integrating it with local shape from shading (SFS) algorithms. The main idea of the integration of PS and SFS is that PS produces the initial estimated depth for overcoming the global accuracy and recovering albedo concept; SFS supplies the more detailed information within each homogeneous area.