Airport planning and air terminal design: A proposal for the new Adana (Çukurova) International Airport
Havalanı planlaması ve hava terminali tasarımı: Yeni Adana (Çukurova) Uluslararası Havalimanı için bir öneri
- Tez No: 119205
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. İLHAN S. KURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: havaalanı, hava terminali, havaalanı planlaması, hava terminal tasarımı, hava taşımacılığı, sistem, arayüzey, Adana, Çukurova. vı, airport, air terminal, airport planning, air terminal design, air transportation, system, interface, Adana, Çukurova. iv
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
oz HAVAALANI PLANLAMASI VE HAVA TERMİNALİ TASARIMI: YENİ ADANA (ÇUKUROVA) ULUSLARARASI HAVALİMANI İÇİN BİR ÖNERİ DEMİR, Evrim Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Inst. İlhan S. Kural Haziran 2002, 178 sayfa Havaalanı planlaması ve hava terminal tasarımı hava taşıtı hareketi, yolcu, her nevi yer aracı ve kargo trafiğinin kontrol ve aktarımı için gerekli servis ve olanakların çeşitliliği ve bunların en güvenli, ekonomik ve seferi şekilde planlanmasının entegrasyonu gereksinimi açısından karmaşık bir yapıdadır. Bu operasyonel gereksinimler mimari konseptlerle birleştirildiğinde, herbiri kendi içinde tekil sisteme sahip olan ancak bütüne entegre olduğunda kaynaşabilen alt gruplar kümesini kapsayan havaalanı planlamasının sistematize özelliğini ortaya koyar. Bu çalışmada havaalanı ve hava terminali kavramı analiz edilecek, havaalanlarının ilkeleri ve tasarım nesnelleri tartişılacak, tüm bunlar göz önünde bulundurularak Türkiye'de gerçek bir kentsel durumda havaalanı planlaması ve hava terminalime bir yaklaşım yapmak için kesin sonuçlara varılacaktır. Bu çalışma T.C. YÜKSEK ö-fiRETÜM KMEIÎI 'havaaalanları ve tasarını standartları hakkında tüm teknik bilginin tekrarı olmayacak fakat sistem ve arayüzey perspektifleri üzerinde durularak havaalanı planlaması ve hava terminal tasannu kavramsal çerçevesine genel bir bakış oluşturacaktır. Hava taşımacılığının hizlı büyümesi yeni tasarım nesnellerini tanıtmıştır. Bu çalışma, önemli uluslararası örnekler üzerinde havaalanı planlaması ve tasarımının kavramsal çerçevesi durum çalışmaları olarak odalaşacak, ve tüm bu örneklemeleri Türkiye'de havaalanlarının gelişimi için tartışmayı amaçlamaktadir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AIRPORT PLANNING AND AIR TERMINAL DESIGN: A PROPOSAL FOR THE NEW ADANA (ÇUKUROVA) INTERNATIONAL ADİPORT DEMİR, Evrim M.Arch in Architecture Supervisor: Inst. İlhan S. Kural June 2002, 178 pages The planning of airports and design of terminal buildings are complicated due to the diversity of facilities and services which are necessary for the aircraft movement and the handling of passengers, ground vehicles and cargo traffic as well as the necessity to integrate their planning in the most safe, expeditious, and economical way. These operational necessities combined with the architectural concepts give the highly systematized feature of airport planning which covers a set of integral complexities, each acting like an entity but which must be integrated to the whole system in order to act as a unity. In this study, the notions of airport and air terminal are analyzed, principles and design objectives of airports discussed and certain deductions made in order to propose an approach to the planning of an airport and the design of an air terminal building for a real urban case of Turkey within the above considerations. This will innot be a repetition of all the technical knowledge about airports and its design standards, but a general view to the conceptual framework of airport planning and air terminal design with the emphasis on system and interface perspectives. Since the rapid growth of air transportation brings out the introduction of new design objectives, this study will focus on the prominent international examples as case studies for the conceptual framework of airport planning and design and will intend to discuss these for the development of airports in Turkey.