Three dimensional effects on the capacity spectrum method evaluation of existing reinforced concrete building structures subjected to earthquake loads
Depreme maruz kalmış mevcut betonarme yapıların 3-boyutlu modelleme etkilerinin kapasite spektrumu metodu ile belirlenmesi
  1. Tez No: 119210
  2. Yazar: HÜSEYİN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN BALKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İki Boyutlu Elastik Ötesi Modelleme, Üç Boyutlu Elastik Ötesi Modelleme, Statik İtme Analizi, Kapasite Spektrumu Metodu, Two Dimensional Nonlinear Modelling, Three Dimensional Nonlinear Modelling, Pushover Analysis, Capacity Spectrum Method IV KUMAWTASyw mMwm
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz DEPREME MARUZ KALMIŞ MEVCUT BETONARME YAPILARIN 3 BOYUTLU MODELLEME ETKİLERİNİN KAPASİTE SPEKTRUMU METODU ile BELİRLENMESİ YAVUZ, Hüseyin Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Can Balkaya Eylül 2002, 104 sayfa Türkiye büyük fay hatlarının bulunduğu bir coğrafyada bulunması itibariyle, her zaman büyük depremlerin olma olasılığı yüksek olan bir ülkedir. 1999 Marmara Depremi göstermiştir ki, deprem bölgelerinde ki yapı stoku gerek projelerin uygulanmasında gerekse de yapım kalitesi yönünden gereken azami deprem dayanımını sağlayamamıştır. Büyük depremler sonrası, bölge halkının barınma sorunun çözümü için mevcut yapıların onarım ve güçlendirilmesi çok büyük aciliyet gerektirmiştir. Yeni bina dizaynı yada mevcut yapıların güçlendirilmesindeki amaç yapının bulunduğu yada yapılacağı bölgede meydana gelebilecek olası deprem şiddetinde yapının göstermesi gereken performansı sağlamaktır. Bu noktada, yürürlükte olan deprem yönetmelikleri yeni bina dizaynı ve mevcut yapılarınperformans değerlendirmesi açısından dizayn mühendislerine herhangi bir öneri sunmamaktadır. Bununla birlikte, elastik ötesi analiz yöntemleri yapının gelecekte gösterebileceği performansın hesaplanmasını sağlayabilmektedir. Bu çalışmada, mevcut binaların iki boyutlu ve üç boyutlu modellemeleri sonucu hesaplanan performansları değerlendirilmiştir. Değişik binalar üzerinde modeller hazırlanarak performans değerlendirilmesi araştırılmış ve bu hesaplamalar elastik ötesi statik itme analizi yöntemi ile yapılmıştır. Her iki modellemede de yatay yük taşıma kapasiteleri elastik ötesi yöntemi ile hesaplanmıştır. Yapı performans hesabı ise, yeni yada mevcut binaların deprem sonrası hasar durumunun hesaplanması amacıyla 1996 yılında yayımlanan ATC- 40 dokümanında önerilen Kapasite Spektrumu Methodu ile yapılmıştır. Bu analizler sonucu, binaların 2 boyutlu ve 3 boyutlu elastik ötesi analizlerinin yapı performansım aynı şekilde belirlemediğini göstermiştir. Oluşan farklılığın; kolonların iki yönlü çalışması ve 2 boyutlu modellemeye dik yöndeki çerçevelerin etkisinin yanında perde elemanlarının elastik ötesi davranışlarının değişik yazılımlarda aynı şekilde modellenememesinden kaynaklandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE DIMENSIONAL EFFECTS ON THE CAPACITY SPECTRUM METHOD EVALUATION OF EXISTING REINFORCED CONCRETE BUILDING STRUCTURES SUBJECTED TO THE EARTHQUAKE LOADS YAVUZ, Hüseyin M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Can Balkaya September 2002, 104 pages Turkey is located at a geographical region which consists of important earthquake fault lines. For this reason our country has a considerable risk of occurrence of earthquakes. 1999 Marmara Earthquakes show that the existing building stock in the seismic areas of Turkey has showed that the construction quality and application of project does not meet the earthquake response, effectively. After severe earthquakes, seismic upgrading of existing buildings becomes urgent to meet the people accommodation. mThe objective of the new building design or retrofitting the existing building is to accurately predict the performance of a building during any intensity of earthquake ground motion that may occur at the building site. At this point, current building codes recommended for the design of new building and evaluation of existing buildings aren't offering design engineers the necessary guidelines to predict the performance of buildings subjected to earthquake ground motions. On the other hand, nonlinear analysis procedures offer the opportunity to make informed decisions about the future performance of the building. In this study, the performance difference of 2D and 3D modelling analysing of existing buildings which suffer severe damage during earthquake are evaluated. The performance evaluation is performed by nonlinear pushover analysis procedures. Different sample buildings were investigated for the performance evaluation. The lateral load carrying capacity for these two approach is determined by pushover analysis. The performance of the structural models are determined by using Capacity Spectrum Method which is proposed in ATC-40, 1996, for design verification procedures of new construction of individual buildings and an evaluating damage state of an existing structure. The results of analysis show that the evaluation of the performance of buildings in nonlinear static analysis does not indicate similar behaviour in 2D and 3D modelling with using different approaches. It was found that, the difference is mainly caused from the biaxial behaviour of columns, existence of orthogonal frames and uncertainties in modelling of exact nonlinear behaviour of shear wall elements for modelling with different softwares.