Capacity evaluation of damaged and repaired structures
Hasar görmüş ve onarılmış yapıların kapasitelerinin analitik metodlarla belirlenmesi
- Tez No: 82622
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SUCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sismik inceleme, kapasite analizi, takviyeli durum performansı, elastik ötesi modelleme, statik itme analizi, elastik ötesi dinamik analiz, Kapasite Spektrumu Metodu(CSM), İvme-Deformasyon Tepki Spektrumu (ADRS) formatı, Seismic evaluation, capacity analysis, performance of retrofit, nonlinear modelling, pushover analysis, nonlinear time- history analysis, Capacity Spectrum Method (CSM), Acceleration Displacement Response Spectra (ADRS) format
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz HASAR GÖRMÜŞ VE ONARILMIŞ YAPILARIN KAPASİTELERİNİN ANALİTİK METODLARLA BELİRLENMESİ GÜR, Türel Yüksek Lisans Tezi, înşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Haluk Sucuoğlu Eylül 1999, 90 sayfa 1995 Dinar ve 1998 Adana-Ceyhan depremlerinden sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi (ODTÜ/DMAM) yaklaşık 160 orta hasarlı betonarme binanın onarım ve güçlendirmesini üstlenmiştir. Bu yapıların güçlendirilmesinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın 1997 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliğinde tanımlanan elastik analiz yöntemi uygulanmıştır. Bu tezde, güçlendirilen binalardan üç tanesi seçilerek uygulanan güçlendirme yönteminin etkinliği detaylı olarak incelenmiştir. Seçilen yapıların güçlendirme öncesi ve sonrası elastik ötesi iki boyutlu modelleri hazırlanarak statik ve dinamik analiz yötemleri uygulanmıştır. Binaların her iki durumu için çerçeve sisteminin yanal yük taşıma kapasitesi, statik itme analizi yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen kapasite eğrileri, Kapasite Spektrumu Metodu (CSM) kullanılarak İvme-Deplasman Tepki Spektrumlan (ADRS) formatında deprem spektrumu ile karşılaştırılmış ve yapıların performansları belirlenmiştir. Son olarak, elastik ötesi dinamik analiz yöntemi uygulanarak yapıların deprem sırasındaki gerçek davranışları incelenmiştir. Bu analizlere ilave olarak, perde duvar temellerinin dönmesinin ve binada bulunan tuğla duvarların yapımn rij itlik ve dayanımına etkisi irdelenmiştir.Bu analizlerin sonuçlan, ODTÜ/DMAM tarafından Dinar ve Ceyhan'da bulunan orta hasarlı binalara uygulanan onarım ve güçlendirme yönteminin binaların deprem sırsındaki davranışları açısından yeterli derecede etkin olduğu sonucunu göstermiştir. Takviye amacıyla eklenen perde duvarlar binaların yanal kapasitesini ve rijitliğini önemli ölçüde artırmıştır. Takviye sonucu yapıların deformasyon kapasiteleri de yükseltilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CAPACITY EVALUATION OF DAMAGED AND REPAIRED STRUCTURES GÜR, Türel M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Haluk Sucuoğlu September 1999, 90 pages After the 1995 Dinar and 1998 Adana-Ceyhan Earthquakes, Middle East Technical University Earthquake Engineering Research Center (METU/EERC) has conducted repairing and strengthening of almost 160 moderately damaged reinforced concrete buildings. The rehabilitation designs of these buildings are based on the analysis procedure defined in the 1997 Specifications for Structures to be Built in Disaster Areas, by Ministry of Public Works and Settlement. In this study, three sample buildings are selected for evaluating the effectiveness of the rehabilitation scheme in detail. The states of the buildings before and after strengthening are analysed by performing inelastic static and dynamic analysis on two-dimensional models. In both states, the lateral load carrying capacity of the frame system is first determined by nonlinear static loading procedure called pushover analysis. Then, the capacity of the structure is compared with earthquake demand in Acceleration Displacement Response Spectra (ADRS) format by Capacity Spectrum Method (CSM) and the performance of the structure is estimated. Finally, nonlinear dynamic loading procedure, called time-history analysis, is employed for calculating the true nonlinear response under earthquake iiiground excitation. In addition to the evaluation of the rehabilitation, effects of foundation rotation and influence of brick partition walls on the strength and the stiffness of the structural system are evaluated. The results of the analyses show that the rehabilitation procedure applied to the moderately damaged structures in Dinar and Ceyhan by METU/EERC is satisfactorily effective in response to an earthquake excitation. The added shearwalls increase the lateral stiffness and strength considerably. The deformation capacity of structures is also improved by rehabilitation.