Design and analysis of automotive clutch systems
Otomotiv kavrama sistemleri tasarım ve analizi
- Tez No: 119209
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKKÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kavrama, Debriyaj, Diyafram Yaylı Kavramalar, Sürtünme, Balata, Sürtünmeli Kavramalar, Debriyaj Balataları, Clutches, Diaphragm Spring Clutches, Clutch Engagement, Friction, Friction Discs, Friction Clutches, Disc Clutches
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada araçların kavrama karakteristiklerin araç performansı üzerine etkisi incelenmiştir. Kavrama dinamiklerini esas alan bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Analizde motor tork karakteristik eğrileri, diyafram yay kuvvet karakteristikleri, güç aktarma elemanları, dönel ataletler ve yol koşullan gözönüne alınmıştır. Sürücünün gaz ve debriyaj pedalına basma senaryoları da analize eklenmiştir. Kavrama sırasındaki araç performansı ivme, hız ve katedilen yol olarak detaylı şekilde incelenmiştir. Kurulan matematiksel model, sürtünme hızı, aktarılan tork, kavrama süresi, ulaşılan sıcaklıklar, ortaya çıkan ısı gibi değişkenleri değişik durumlarda incelemekte kullanılmıştır. Nümerik örnekler üzerinde detaylı kavrama analizleri yapılmış, sonuçlar üzerinde tartışılmıştır. Örnek analizlerde, kavramada en etkili parametreninsürücü davranışları olduğu belirlenmiştir. Düşük motor devirlerinde tamamlanan kavramaların sıcaklıklar ve balata ömrü açısından avantajlı olduğu gözlemlenmiştir. Yolun eğim açısının da kavramada çok etkili bir parametre olduğu ortaya çıkmıştır. Farklı boyutlardaki debriyaj balataları ile yapılan analizler sonucu, büyük balataların daha kısa kavrama süresinde ve daha düşük sıcaklıklarda kavramayı tamamladıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study is an attempt to include the engagement characteristics of clutches in vehicle performance studies. A computer simulation of engagement dynamics is used in order to study the clutch engagement. The simulation includes engine torque characteristics, diaphragm spring characteristics, driveline components, rotational inertias, vehicle parameters and road conditions. The engine throttle level and clutch pedal release scenarios are also included in the analysis. The vehicle performance in terms of vehicle acceleration, velocity and distance taken during the clutch engagement are analysed. A mathematical model is used to determine sliding velocity between clutch side and engine side, torque transmitted through the clutch, engagement time, surfacetemperatures reached and energy dissipation of the clutch during slipping period. Numerical examples and detailed results of the clutch engagement are presented and discussed. The case studies have shown that the driver behaviour is the most effective parameter in the engagements. Low rpm engagements and thus low slipping periods are more advantageous when the clutch temperature and clutch life is considered. Gradient angle of the road has also a great effect on engagement characteristics and it is the prior parameter when selecting a clutch. Different clutch discs are analysed for the same cases and results are compared. Larger clutch discs are found to have shorter slipping times and reach lower temperatures for the same conditions.