Detailed measurement of dynamic stability derivatives under forced oscillations
Zorlanmış salınım altında dinamik kararlılık türevlerinin detaylı ölçülmesi
- Tez No: 119215
- Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ ALEMDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zorlanmış Salınım, Dinamik Kararlılık Türevleri, Standart Dinamik Model, Ses Altı Rüzgar Tüneli iv, Forced Oscillation, Dynamic Stability Derivatives, Standard Dynamic Model, Low Speed Wind Tunnel m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
öz ZORLANMIŞ SALINIM ALTINDA DİNAMİK KARARLILIK TÜREVLERİNİN DETAYLI ÖLÇÜLMESİ UYSAL, Hüseyin Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nafiz ALEMDAROĞLU Temmuz 2002, 1 12 sayfa Bu deneysel çalışmanın amacı, yunuslama düzleminde salınım hareketi yapan bir savaş uçağı modelinin dinamik kararlılık türevlerinin zorlanmış salınım tekniği kullanılarak ölçülmesidir. Zorlanmış salınım tekniğinde, model ağırlık merkezi etrafında küçük salınımlarda ve düşük frekanslarda harmonik bir salınıma zorlanmaktadır. Aerodinamik reaksiyonlar modelin içine yerleştirilen bir iç balans ile ölçülür. Tezde, deney düzeneğinin kısa bir tarifi ve ölçme sistemi sunulmuştur. Veriler“Labview”programlama dili altında çalışan bir veri toplama sistemi tarafından toplanır ve analiz edilir. Statik ve dinamik test verilerinin analizleri için yazılan program sunulmuştur. Dinamik kararlılık türevlerinin teorisi ve zorlanmış salınım tekniği kısaca açıklanmıştır. Statik ve dinamik test sonuçları ve değişik parametrelerin (hücum açısı, yanal açı, salınım frekans ve genliği, rüzgar hızı ve yatay kuyruk) bu sonuçlar üzerindeki etkileri sunulmuştur. Sunulan sonuçlar ile diğer ülkelerin elde ettikleri sonuçların karşılaştırmaları da verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETAILED MEASUREMENT OF DYNAMIC STABILITY DERIVATIVES UNDER FORCED OSCILLATIONS UYSAL, Hüseyin M. S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nafiz ALEMDARO?LU July 2002, 112 pages The subject of this experimental investigation is to measure the dynamic stability derivatives in pitch plane for an oscillating combat aircrafjjaodel by using forced oscillation technique. In forced oscillation technique the model is forced to oscillate around the center of gravity according to a harmonic motion of small amplitude and low frequency. The aerodynamic reactions are measured by an internal balance placed inside the model. The thesis presents a brief description of the test rig and the measurement system. The theory of dynamic stability derivatives and forced oscillation technique are also explained. The data is collected and analyzed by using a data acquisition system written with under the Labview programming language. The software written for the analysis of static and dynamic test data is presented. Systematic analysis of the static and dynamic tests results and effect of various parameters (angle of attack, sideslip angle, oscillation frequency and amplitude, wind velocity and horizontal tail) on these results are presented. Comparison of the present results with previous results obtained in other test facilities is also given.