The Effect of technological changes on photographic camera designs and their user-product relationships
Teknolojik değişimlerin fotoğraf makinesi tasarımlarına ve bunların ürün-kullanıcı ilişkilerine etkisi
- Tez No: 119216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ASATEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik Değişim, Teknolojik Uyarlama, Görüntüleme, Fotoğraf Makinesi Tasarımı, Fotoğraf Teknolojileri. VI, Technological Change, Design Upgrade, Technological Implementation, Visualisation, Photographic Camera Design, Photographic Technologies. iv
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
öz TEKNOLOJİK DEĞİŞİMLERİN FOTOĞRAF MAKİNESİ TASARIMLARINA VE BUNLARIN ÜRÜN-KULLANICI İLİŞKİLERİNE ETKİLERİ Çalgüner, Alper Yüksek Lisans, Endüstri Ürünleri Tasannu Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Asatekin Temmuz 2002, 115 sayfa Bu çalışmanın konusu, yeni teknolojilerin ürüne etkin uyarlanmasına olan tasarımcı katkısıdır. Birçok farklı etkenin yanı sıra, teknolojik değişimler, ürün tasarımının tarihsel gelişim sürecinde belirleyici bir rol oynar. Bu belirleyicilik, tasarım unsurları üzerinde yoğunlaşır. Bünyesinde ürün-kullanıcı ilişkisine doğrudan etkiyen çeşitli teknolojik uyarlamalar ve birimler bulundurdukları göz önüne alınarak, bu araştırmada amatör kullanıma yönelik fotoğraf makinesi tasarımlan üzerinde çalışıldı. Çalışma fotoğraf makinelerinin kapsamlı bir teknik açıklamasını değil, sahip oldukları vteknik donanımla geniş kullanıcı kitlelerine ulaşmayı amaçlayan bazı tipik fotoğraf makinesi tasarımlarının işlevselliğini ve belirli tasarım değerlerinin incelenmesini kapsamaktadır. Konunun değerlendirilmesi amacıyla teknolojik değişiklikler, görüntüleme ve fotoğraf teknolojileri ile ilgili çalışmalar, birlikte incelenmiştir. Araştırma, tasarımcı ve kullanıcı bakış açılarından çıkarımların elde edildiği bir alan çalışması ile genişletilmiştir. Bu çalışma, başarılı biçimde saptanmış kullanıcı gereksinimleri ve ürün hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilen teknolojik uyarlamaların, tasarım değerlerini ve ürün başarısını olumlu etkilediğini kanıtlamaktadır. Bunun yanı sıra kullanım kolaylığı sağlamak amacıyla fazladan teknoloji kullanımının, tasarımcılar tarafından başlı başına bir tasarım sorunsalı olarak görüldüğü ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF TECHNOLOGICAL CHANGES ON PHOTOGRAPHIC CAMERA DESIGNS AND THEIR USER-PRODUCT RELATIONSHIPS Çalgüner, Alper M.S., Department of Industrial Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Asatekin July 2002, 115 pages This M.S. study deals with the contribution of the product designer to the effective implementation of new technologies. With various other motives, technological changes play a determinant role in the historical development process of product design. This determination takes place by the interference of technological changes to the development of design criteria. Since it is a product adapting various photographic technologies to a close product-user relationship and accommodating elements and units mediating this iiirelationship, the subject is discussed with specific emphasis on amateur photographic camera designs. The research does not comprise a detailed technical explanation of photographic cameras, but rather an analysis of the functioning and certain design values of some typical consumer oriented camera designs having significant technical content; and their relationship with the users and the technology. To illustrate the subject matter, the literature of radical technological changes is scrutinised together with the literature of visualisation and photographic technologies. The data are broadened by a field study, planned for having outcomes both from the designer's and the user's points of view. This study proves that if a recently emerged technology is implemented on a product satisfying successfully-investigated user needs and product intentions, it effects the design values and product success positively. Additionally, it is found that an increase or a decrease in the quantity of technological implementations on a product are considered as critical facts about product language from the designers' viewpoint since providing ease of use by implementing extra technologies are stated to be a design problematic in itself.