Congestion control in real-time digital video transmission over the internet
İnternet üzerinden gerçek zamanlı sayısal video iletiminde tıkanma kontrolü
- Tez No: 119219
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE BOZDAĞI AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağ tıkanması, Tıkanma Kontrol Algoritmaları, Paket Kaybı, RTCP Alıcı Raporları, H.263 Video İletimi, Ağ Kullanımı, Tıkanmadan Sakınma, Network Congestion, Congestion Control Algorithms, Packet Loss, RTCP Receiver Reports, H.263 Video Transmission, Network Utilization, Congestion Avoidance. IV T.c yükseköğretim ?:ut dok©ma?«tasyon me
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
öz INTERNET ÜZERİNDEN GERÇEK ZAMANLI SAYISAL VİDEO İLETİMİNDE TIKANMA KONTROLÜ Güler, Alper Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gözde Bozdağı AKAR Aralık 2002, 112 sayfa Gerçek zamanlı sayısal video iletimi, video konferans, uzaktan eğitim ve talep üzerine video gibi var olan ve gelişmekte olan pek çok Internet uygulamasının önemli bir bileşenidir. İP yönlendiricilerinin yetersiz bağlantı bantgenişlikleri ve paket işleme hızlarının bir sonucu olarak oluşan ağ tıkanması bu tür uygulamalar için ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Ağ tıkanmasına bağlı olarak gecikmeye uğrayan ve kaybolan paketler alıcıda çözülen video' nun kalitesini belirgin şekilde azaltmaktadır. Bununla birlikte, çokluortam uygulamalarında kullanılan protokol olan UDP'de (Kullanıcı Datagram Protokolü) herhangi bir tıkanma kontrol mekanizması bulunmamaktadır. Bu soruna bir çözüm olarak, video kalitesini artırmak ve ağda iyi bir vatandaş olmak için, uygulama seviyesinde tıkanma kontrolü uygulanabilir. Bu çalışmada gerçek zamanlı H.263 video iletimi için, uygulama seviyesinde dört adet tıkanma kontrol algoritması gerçeklenmiştir. Algoritmalar, ağ tıkanma durumunu belirlemek ve göndericinin bit hızını buna göre ayarlamak için RTCP (Gerçek Zamanlı İletim Kontrol Protokolü) alıcı raporlarındaki paket kaybı bilgisini kullanırlar. Gerçeklenen algoritmaların performanslarını karşılaştırmak için farklı ağşartlarında deneyler yapılmıştır. Deney sonuçları göstermektedir ki LDA+ ve TLFC algoritmaları hem ağ kullanımı, hem de tıkanmadan sakınma konularında yüksek performans vermektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONGESTION CONTROL IN REAL-TIME DIGITAL VIDEO TRANSMISSION OVER THE INTERNET Güler, Alper M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gözde Bozdağı AKAR December 2002, 1 12 pages Real-time digital video transmission is an important component of many current and emerging Internet applications, such as video conferencing, distance learning, and video-on-demand. Network congestion, which occurs as a result of insufficient link bandwidths and packet processing speeds of the IP routers, is a significant problem for such applications. Packets delayed and lost due to network congestion decreases the quality of the decoded video at the receiver significantly. However, there is no congestion control mechanism in UDP (User Datagram Protocol), which is the transport protocol used in multimedia applications. As a solution to this problem, congestion control can be applied in the application level to increase the video quality and to be a good citizen in the network. This thesis implements four congestion control algorithms in the application level for real-time H.263 video transmission. The algorithms use the packet loss information in the RTCP (Real- Time Transport Control Protocol) receiver reports to determine the network congestion state and adapt the sender bit rate accordingly. Experiments under different network conditions were done for comparing the performances of the iiiimplemented algorithms. The results show that the algorithms, LDA+ and TLFC, give high performance in both network utilization and congestion avoidance.