Model pile tests for determining the axial capacity of piles in clay and sand-clay mixtures
Kil ve kum-kil karışımlarındaki kazıkların eksenel kapasitelerini belirlemek üzerine model kazık deneyleri
- Tez No: 119225
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Model Deney, Kazık, Sürtünme Direnci, Uç Direnci, Kum, Kil wfiKHMANTASVON MERK>"7*, Model Test, Pile, Skin Resistance, End Resistance, Sand, Clay IV ^^^iâi
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
öz KİL VE KUM-KİL KARIŞIMLARINDAKİ KAZIKLARIN EKSENEL KAPASİTELERİNİ BELİRLEMEK ÜZERİNE MODEL KAZIK DENEYLERİ Şengör, Mahmut Yavuz Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ufuk ERGUN Aralık 2002, 58 sayfa Bu çalışma kum-kil karışımlarında (%100 kaolin, %50 kaolin-%50 kum ve %30 kaolin-%70 kum) yapılan bir minyatür model kazık deney programının sonuçlarım sunmaktadır. Bu deneylerde, 100 mm çapındaki zemin kolonunun tam merkezinde, fore kazık yöntemine benzer şekilde 10 mm çapında bir model kazık oluşturulmuş ve kazık büyük çaplı üç-eksenli deney düzeneğinde eksenel olarak yüklenmiştir. Kazıkların nihai toplam ve sürtünme dirençleri ayrı ayrı ölçülmüştür. Uç dirençleri bu değerlerden elde edilmiştir. Deney sonuçlan, teorik hesaplamalar ile karşılaştırılmıştır. Teorik bağıntıları kullanabilmek için her üç zemin tipinde, drenajsız kayma mukavameti(cu) elde etmek üzere, konsolidasyonsuz-drenajsız üç eksenli basınç deneyleri yapılmıştır. Bu yolla Cu değerine bağlı a- yöntemleri karşılaştırılmıştır. %70 kum numuneler üzerinde, içsel sürtünme açısı §' değerini elde edecek şekilde, konsolidasyonlu-drenajlı direkt kesme deneyleri yapılmış ve efektif gerilmeleri kullanan bir yaklaşım denenmiştir. a-yöntemlerinin (cu değerine bağlı) kazık kapasitelerini tam olarak tahmin etmede yetersiz olduğu gözlemlenmiştir (hem model deney hem literatür sonuçlarından).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODEL PILE TESTS FOR DETERMINING THE AXIAL CAPACITY OF PILES IN CLAY AND SAND-CLAY MIXTURES Şengör, Mahmut Yavuz M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof Dr. Ufuk ERGUN December 2002, 58 pages This study presents the results of an experimental program of miniature model piles in clay and sand-clay mixtures (100% Kaolinite, 50% Kaolinite-50% sand and 30% Kaolinite-70% sand). In these tests a model pile of 10 mm diameter is formed at the center of a 100 mm diameter soil column using a similar method for bored piles and the pile is loaded axially in a large triaxial cell. The ultimate total resistance and skin resistance of the piles are measured independently. The end resistance is inferred from these measurements. The results of the tests are compared with the estimations from theoretical calculations. To be able to use theoretical relations, unconsolidated-undrained triaxial tests were performed on soil samples resulting in undrained shear strength (Cu) for three types of soils. So called a-methods based on c" are mainly compared. For 70% sand samples consolidated-drained direct shear tests were performed to determine internal friction angle, ', and an approach based on iiieffective stresses is tried. It is observed (both the model tests and the literature) that a-methods (based on Cu) are not adequate to predict the pile capacities accurately.