Kazıkların eksenel yük taşıma kapasiteleri
The Axially load bearing capacity of piles
- Tez No: 128572
- Danışmanlar: PROF. DR. SÖNMEZ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kazık, temel, eksenel yük, taşıma kapasitesi, oturma. vm, Pile, foundation, bearing capacity, axial load, settlement. K
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Kazıklı temeller esas olarak, güvenli ve ekonomik bir yüzeysel temel teşkilinin olanaklı olmadığı hallerde tercih edilen bir derin temel çeşididir. Kazıldı temel sistemi düşünülürken, temel zemini özelliklerinin öncelikle bilinmesi ve diğer alternatiflerin de yeteri kadar incelenmiş olması gerekmektedir. Gelişen teknoloji ile artan kazık imal olanakları sonucu; kazıklar, uygulamada yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Kazıklı temellerin projelerndirilmesinde ilk karşılaşılan sorun, belirlenen zemin profili için bir kazığın emniyetle taşıyabileceği yükün bulunmasıdır. Kazık servis yükünün belirlenmesinde, zemin mekaniği ilkeleri uygulamasının büyük önemi olmakla beraber tecrübeye dayalı pratik bilgilerden de faydalanılmahdır. Kazıkların taşıma gücünün bulunmasında en güvenilir yol olan yükleme deneyleri, statik ve dinamik formüllere göre daha gerçekçi sonuçlar verirler. Kazık yükleme deneyinin amacı, kazığın nihai taşıma yükünü belirlemenin yanında, kazığın statik ve dinamik formüllerle bulunan servis yükünü taşıyıp taşıyamayacağım kontrol etmektir. Gerekli olan bütün bilgiler, kazığın yük-oturma diyagramından elde edilir. Eksenel yüklü kazıkların düşey taşıma kapasitesini konu alan bu çalışmada öncelikle 1. ve 2. Bölümde kazıklar hakkında teorik bilgiler verilmeye çalışılmış ve kazık tipi seçimini etkileyen faktörler incelenmiştir. Daha sonra 3. Bölümde statik yöntemler ile kazık taşıma gücü hesabı hakkında bilgiler verilerek kullanılan yöntemler kohezyonhı ve kohezyonsuz zeminler için ayrı ayrı incelenmiştir. 4. Bölümde ise kazıkların taşıma kapasitelerinin hesaplanmasında önemli rol oynayan kazık yükleme deneylerinden bahsedilmiştir. 5. Bölümde ise deneysel çalışmalara yer verilmiş olup laboratuvarda eksenel yükleme altındaki model kazığın taşıma kapasitesi ve oturma değerleri hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca bu bölümde model kazığa ait laboratuvar deneylerinden elde edilen sonuçların, ampirik formüllerden hesaplanan değerler ile teorik karşılaştınlmasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Pile foundations are the deep foundations to transfer superstructure through weak compressible soil strata to suffer or more compact soil or onto rocks. In the design of pile foundations, the main question is to evaluate the ultimate bearing capacity of a single pile for a given soil profile and pile type In slightly cohesive or non - cohesive soils it is difficult to recover undisturbed samples and to conduct laboratory tests on these samples for determining the strength and deformation properties of the soils. The recommended correlations between the bearing capacity of axially loaded piles and the field tests such as SPT, CPT and MPT. The accurate determination of pile bearing capacity is very important in the design of a piled foundation system in order to obtain a safe and economic structure. The estimation of a pile load capacity and settlement under a load is based on the results of field investigations, laboratory testing and empirical and semi empirical methods. These estimated values should then be confirmed by field pile load tests. It is possible to obtain information about the future behaviour of the project piles by performing load tests. Load test is a preferred system to determine the bearing capacity of various type of piles in all kinds of soil. When the penetration rate is kept constant during a load test (the CRP method) the corresponding force is measured. The constant-rate-of-penetration method (CRP) is the reverse to the (ML) method. In the (CPR) test, the pile head is forced to settle at a predetermined rate, normally 0.02 in. / min. (0.5 mm/min) and the force that is required to achieve the penetration is recorded. The test is carried out to a total penetration of 2 in. or in. 3 in (50 mm. or 73 mm.) or to the maximum capacity of the reaction arrangement, which means that the test is completed within about 2 hr. - 3 hr. The CRP method has the advantage that a load test can be carried out rapidly and that the ultimate load for friction piles in cohesive soils is in general well defined. But it is not possible to get some information of the magnitude of the creep with the CRP method. The CPR test will provide some important information, when carried to failure from the shape of the load-movement curve, the behavior of the pile as an end-bearing, a friction-pile in sand with more or less end-bearing resistance, or a friction-pile in clay can be evaluated.