Evaluation of sound quality parameters in noise control studies
Ses kalitesi parametrelerinin gürültü denetimi çalışmalarında hesaplanması
  1. Tez No: 119226
  2. Yazar: KADRİ SOMER GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Kalitesi, Psikoakustik Analiz, Ses kalitesi Parametreleri. vı, Sound Quality, Psychoacoustical Analysis, Sound Quality Parameters. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
öz SES KALİTESİ PARAMETRELERİNİN, GÜRÜLTÜ DENETİMİ ÇALIŞMALARINDA HESAPLANMASI GÜNEY, Kadri Somer Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Mehmet ÇALIŞKAN Aralık 2002, 101 sayfa Bu tez, gürültünün psikoakustik parametlerinin hesaplanması ve ölçeklendirilmesi konusunu araştırmaktadır. Tezde sözü edilen parametreler, gürültünün insanda bıraktığı etkiyi ortaya çıkarmakta kullanılmaktadır. Bu parametreler, ses düzeyi ölçüm cihazı ve taşınabilir DAT kaydedici üzerine kaydedilen kalibre edilmiş veriler kullanılarak hesaplanmıştır. Literatürdeki mevcut algoritmalar kullanılarak, sesin yükseklik (gürlük), sivrilik, dalgalanma, kabalık gibi parametrik özellikleri hesaplanmıştır. Hesaplamalar için bir MATLAB bilgisayarprogramı geliştirilmiştir. Programın değişik özellik ve yeteneklerini göstermek amacıyla, çeşitli durum çalışmaları tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF SOUND QUALITY PARAMETERS IN NOISE CONTROL STUDIES GÜNEY, Kadri Somer M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof.Dr. Mehmet ÇALIŞKAN December 2002, 101 pages This thesis is concerned with the evaluation and scaling of psychoacoustic parameters. These parameters are necessary for the specification of the impression of noise. They are computed from calibrated data acquired by a sound level meter and portable digital audio tape (DAT) recorder. Existing algorithms in literature are used to calculate these objective parameters such as loudness, sharpness, fluctuation strength, roughness, and psychoacoustic annoyance. A computer program in MATLAB is developed for the purpose. Several incase studies are designed to illustrate features and capabilities of the software.