Student perceptions on a web-enhanced introductory course: A case study
Web-destekli bir genel kimya dersi hakkında öğrencilerin algıları: Bir durum çalışması
  1. Tez No: 119224
  2. Yazar: HAMİDE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERCAN KİRAZ, Y.DOÇ.DR. İ. SONER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Web-enhanced instruction, student perceptions, supportive materials, PowerPoint presentations, online assessment
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışma, öğrencilerin Web ile zenginleştirilmiş bir Genel Kimya dersi hakkındaki algılarım analiz etmektedir. Çalışmada, derse devam etmiş olan öğrencilerin dersin Web sitesi, Web-tabanlı ders materyalleri, PowerPoint gösterilerinin derste ve bireysel çalışmada kullanımı, ve çevrimiçi kısa sınavlar hakkındaki fikir, deneyim ve beklentilerini tartışılmaktadır. Bu çalışmanın katılımcıları Genel Kimya dersini alan 143 kişidir. Veriler grup görüşmeleri, anket ve gözlem yöntemleri ile toplanmıştır. Grup görüşmeleri birinci dönemin sonuna doğru yapılmıştır. Görüşmelerin analizi sonucunda elde edilen bulgular ışığında Web ile Zenginleştirilmiş Genel Kimya Dersini Değerlendirme Anketi hazırlanmıştır. Bu anket ikinci dönem sonunda öğrencilere verilmiştir. Anketin uygulanması sonucunda, öğrencilerin demografik bilgilerinin ve dersin değişik yönlerini değerlendiren ifadelerin frekans dağılımları elde edilmiştir. Çalışmanın sonucunda öğrencilerin dersin Web sitesinin bulunmasından hoşnut oldukları ve Web sitesinde bulunan ve güncellenen servisleri kullandıkları anlaşılmıştır. Bunu yanısıra öğrenciler Web sitesinde destekleyici materyal olarak bulunan etkileşimli materyaller içindeki animasyonların öğrenciye hitab eden ve en yararlı yenilik olduğunu vurgulamışlardır. Buna karşın, dersin amfi ortamında işlenmesi, derste pasif kalmaları, derse dikkatlerini toplayamamaları, ve etkileşimin azalması gibi nedenlerden dolayı öğrencilerin PowerPoint gösterileri ile ders işlenmesinden hoşnut olmadıkları ortaya çıkmıştır. Çevrimiçi sınav konusunda ise, öğrenciler kısa sınavlar bu şekilde verilmeye devam ettiği takdirde, sözkonusu sınavları istedikleri yer ve zamanda almalarının daha anlamlı olacağım bildirmişlerdir. Anahtar Kelimeler Web-Destekli öğretim, Öğrenci algıları, Destekleyici materyaller, PowerPoint gösterileri, Çevrimiçi değerlendirme.
Özet (Çeviri)
This study analyzed student perceptions about Web-enhanced instruction in an Introductory Chemistry course given in two semesters. The opinions, experiences, and expectations of the students about the course Web site, Web- based supportive course materials, the PowerPoint presentations used in the lectures and self-paced learning, and online quizzes were discussed. The participants were 143 students from a section of the course. Data were obtained from group interviews, questionnaires, and observations. Focus group interviews were conducted towards the end of the first semester. The interviews were subjected to a content analysis. The results yielded from the interviews were used as a base for the construction of the questionnaire, that is, the Evaluation of Web-Enhanced Instruction in General Chemistry Course Questionnaire. Using the questionnaire, frequency distributions for demographic data about the students, and the statements evaluating different aspects of the course were obtained. In addition, two quiz sessions were observed. The analysis of both qualitative and quantitative data showed that the students were satisfied with the course Web site and used its services as far as it is regularly updated. The most appealing component in the Web site was stated to be the animations within the interactive materials. They also believe that they had better use interactive materials and PowerPoint presentations as supportive However, the findings indicated that some factors such as large lecture hall environment, students9 being passive during the lectures, lack of attention, and lack interactivity resulted in the students not wanting die lectures to be given via the PowerPoint presentations. Finally, about me online quizzes, the students stated that if the quizzes had been delivered via the Internet, they should have taken it anywhere and anytime, asynchronously.