Effect of riprap on the scour depth downstream of a spillway
Dolusavağın mansabında oyulma derinliğine riprap etkisi
  1. Tez No: 119227
  2. Yazar: ŞABAN YAVUZ ÖZKEŞKEK
  3. Danışmanlar: DR. ŞAHNAZ TİĞREK, PROF. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Riprap, Oyulma, Dolusavak VI, Riprap, Scour, Spillway IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
öz DOLUSAVAGIN MANSABINDA OYULMA DERİNLİĞİNE RIPRAP ETKİSİ ÖZKEŞKEK, Ş.Yavuz Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Şahnaz TİĞREK Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa GÖĞÜS Kasım 2002, 116 sayfa Bu çalışmada, dolusavağın mansabında bulunan aşınabilir nehir yatağı üzerinde oluşabilecek oyulmalar üzerindeki riprap etkisini araştırmak için üç farklı büyüklük ve tabaka oluşturulan riprap ile deneysel çalışmalar yapıldı. Bu sebeple, herbir deney sisteminde, farklı debilerde ve değişen kuyruk suyu derinlikleri için yaklaşık olarak ds=0.6 mm çaplı uniform kum, enerji kırma havuzundan hemen sonra oyulabilir malzeme olarak kullanılarak bir dizi deney yapıldı. Herdeneyden sonra gerekli görülen uzunluk aralıklarında oyulma şekli kanalın ekseni boyunca kaydedildi. Riprap boyutu, riprap tabakasının uzunluğu, kuyruk suyu derinliği ve debi parametrelerinin oyulma profili üzerindeki etkisi araştırıldı. Aynı zamanda riprap tabakasını etkileyen parametreler araştırıldı. Deneysel sonuçların analizinden, riprap tabakasının uzunluğunun, riprap boyutunun ve kuyruk suyu derinliğinin arttırılmasının maksimum oyulma derinliğini azalttığı görüldü. Aynı zamanda riprap tabakası uzunluğunun, riprap boyutunun ve kuyruk suyu derinliğinin arttırılması riprap tabakası sağlamlığını arttırmaktadır. Maksimum oyulma derinliğinin; Froude sayısı, riprap tabakası uzunluğu, riprap boyutu ve kuyruk suyu derinliği ile ilişkisi grafiksel ve fonksiyonel olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF RIPRAP ON THE SCOUR DEPTH DOWNSTREAM OF SPILLWAY ÖZKEŞKEK, Ş.Yavuz M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Dr. Şahnaz Tİ?REK Co-Supervisor: Prof. Dr. Mustafa GÖGÜŞ November 2002, 116 pages In this study, three different length and size of riprap were experimentally investigated to observe the scour patterns forming on the erodible river bottom downstream of the spillway. For this reason, a series of experiments were conducted. For various discharges and varying tailwater depths using one type of nearly uniform aggregate dso=0.6 mm was used as erodible material just downstream of the stilling basin. Following each experiment, scour profile was measured in successive length of intervals along the centerline of the channel. IllThe effect of riprap size, riprap blanket length, tailwater depth and discharge parameters on the scour depth were investigated. The analysis of the experimental results showed that as the riprap blanket length, riprap size and tailwater depth increase, maximum scour depth decreases. Also as riprap blanket length, riprap size and tailwater depth increase, the stability of the riprap blanket increases. Graphical and functional relationships were obtained between relevant parameters to determine the maximum scour depth as a function of Froude number, riprap blanket length, riprap size and tailwater depth.