Sodium, calcium, magnesium and hydrogen forms of zeolite Y for the adsorption of glucose and fructose from aqueous solutions
Sodyum, kalsiyum, magnezyum amonyum ve hidrojen formlarındaki zeolit Y'de sulu çözeltilerinden glikoz ve fruktoz adsorplanması
- Tez No: 119237
- Danışmanlar: PROF. DR. N. SUZAN KINCAL, PROF. DR. LEMİ TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Adsopsion, Seperasyon, Zeolit, Glikoz, Früktoz, Katyonik Formlar, Zeolites, Adsorption, Separation, Glucose, Fructose, Cationic Forms
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz SODYUM, KALSİUM, MAGNEZYUM, AMONYUM VE HİDROJEN FORMLARINDAKİ ZEOLİT Y'DE SULU ÇÖZELTİLERİNDEN GLİKOZ VE FRÜKTOZ ADSORPLANMASI HEPER, Misket Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknolpji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. N. Suzan Kıncal Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Lemi Türker Aralık 2002, 96 sayfa Sodyum, kalsiyum, amonyum, magnezyum ve hidrojen formlarındaki Y tipi zeolitlerin %25 (w/v) lik glikoz, früktoz ya da eşit ağırlıkta karışımlarındaki adsopsiyon hızı ve denge değerleri 50°C de kesikli sistemde araştırılmıştır. Glikoz'un saf sulu çözeltisinin adsorpsiyonu tüm katyonik formlarda çok hızlıolup, 30 dakika sonunda hiç değişim göstermemeye başlamıştır. Frütozun saf sulu çözeltisinden adsorpsiyon hızı katyonik formlara bağlı olarak değişmektedir. H- formunda glikozun adsorpsiyon hızına yakın olarak gözlenen bu değer, H+> Mg+2>NH4+>Ca+2> Na+ sıralamasıyla yavaşlamaktadır. Her iki şekerin birlikte bulunduğu çözeltilerde adsorpsiyon davranışı değişmekte, şekerler birbirlerini başta Na-Y olmak üzere tüm katyonik formlarda yavaşlatmaktadırlar. Buna bağlı olarak, Na-, Mg- ve H- Y formlarının hız bazlı seçicilik göstermedikleri, Ca- ve NH4- formlarında ise glikoz adsorpsiyonun früktozdan daha hızlı olduğu gözlenmiştir. Ca-Y deneyleri sırasında deney ortamına CaCİ2 eklenmesi glikoz ve früktoz arasındaki farkı arttırmış ve früktoz adsorpsiyonunu ilk 30 dakika içinde neredeyse fark edilmeyecek kadar az seviyeye indirmiştir. Buna karşılık, NH4-Y deney ortamına NH4CI eklenmesi seçiciliği olumsuz yönde etkilemiştir. NH4- ve Ca- formlarının şekerleri geri bırakma profilleri incelenmiş ve bu oranın NH4- formunda yaklaşık %30, Ca- formunda ise yaklaşık %50 olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SODIUM, CALCIUM, AMMONIUM, MAGNESIUM AND HYDROGEN FORMS OF ZEOLITE Y FOR THE ADSORPTION OF GLUCOSE AND FRUCTOSE FROM AQUEOUS SOLUTIONS HEPER, Misket M.Sc, Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. N. Suzan Kincal Co-Supervisor: Prof. Dr. Lemi Türker December 2002, 96 Pages The kinetics and equilibria of adsorption by Na-, Ca-, NH4-, Mg- and In forms of Zeolite Y from aqueous solutions containing 25%w/v of either one or an equimolar mixture of glucose, G and fructose, F have been studied batch-wise at 50°C. The adsorption of aqueous pure G was fast, showing practically no changeafter 30 min on all cationic forms. The adsorption rate of aqueous pure F depended on the cationic form, approaching that of G on the H-Y, and slowing down in the sequence H+ >Mg+2> NH4+ > Ca+2 > Na+ of the cations. The adsorption behavior from solutions containing both G and F indicated significant hindering effects of F on G in some zeolites, especially on Na-Y. Consequently, Na-, Mg- and H- forms did not exhibit rate-based selectivity, while, the Ca- an NH4- forms adsorbed G faster than F. Addition of CaCİ2 to the mixture of Ca-Y and aqueous solution of G and F improved the difference between the amounts of G and F adsorbed by hindering the adsorption of F to the point of almost insignificant amount adsorbed in the first 30 min. Addition of NH4CI to the solution medium, on the other hand had a negative effect on separation. Desorption profiles of NH4- and Ca- forms were determined. NH4-Y was found to be desorbing approximately 30% of sugars it adsorbed and this value was found around 50% in Ca-Y.