Post evaluation of physical planning experience of Ankara: 1957 Uybadın-Yücel plan
Ankara'nın fiziksel planlama deneyiminin değerlendirilmesi: 1957 Uybadın-Yücel planı
- Tez No: 119241
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ADNAN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: kentsel fiziksel yapı, kentleşme, yönetim, planlama deneyimi, yapılı alan, süreç, yarışma, uygulama, yerleşme deseni, dikdörtgen yapı adası, blok apartman, yoğunluk artışı, arsa spekülasyonu, yapsat, apartmanlaşma, gecekondu iv, urban physical structure, urbanization, administration, planning experience, built up area, process, competition, implementation, settlement pattern, rectangular building island, apartment blocks, density increase, land speculation, build and sell, apartmentalization, squatters in
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
oz ANKARA'NIN FİZİKSEL PLANLAMA DENEYİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: 1957 UYBADIN-YÜCEL PLANI KAYA, Tuncay Y. Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. M. Adnan Barlas Aralık 2002, 125 sayfa Bu tez, 1957 Uybadın- Yücel Planının, Ankara'nın kentsel, fiziksel yapısının oluşumu üzerinde yarattığı etkileri tarihsel bir perspektif içinde incelemektedir. Çalışmada, kentsel fiziksel yapının oluşumu yarışma, ve uygulamadan oluşan bir süreç olarak değerlendirilmiştir. Kentsel fiziksel yapının oluşumu üzerinde etkisi olan kent dokusu çalışmanın bir diğer odak noktasıdır. Ayrıca, Ankara kentsel alanında hazırlanan bir örnekle kent dokusunun kentsel fiziksel yapının oluşumundaki etkileri gösterilmiştir. Bundan başka, bu çalışma, yoğunluk ve kat artışlarıyla Uybadın- Yücel Planım yok eden yönetsel kararların Ankara'nın yapılı alanının oluşumu üzeinde yarattığı etkileri inceler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POST EVALUATION OF PHYSICAL PLANNING EXPERINCE OF ANKARA: 1957 PLAN OF UYBADIN-YÜCEL KAYA, Tuncay M.CP, Department of City and Regional Planning Supervisor: Assist. Prof. Dr. M. Adnan Barlas December 2002, 125 pages This study analyses the influences of 1957 Plan of Uybadın- Yücel over the formation of urban physical structure of Ankara in historical context. In the study, evolution of urban physical structure is evaluated as a process, which was comprised of competition and implementation. Proposed urban pattern is another focus point of the study, which have affects on the formation of urban physical structure. Also, a case study is prepared in the urban area of Ankara to illustrate the impacts of the urban pattern on the formation of the urban physical structure. Moreover, this study wishes to discuss the impacts of administrative decisions on the formation of built up area of Ankara with density and building height increases, which erased the Uybadın- Yücel Plan.