City and collective memory: Urban projects in the Hacıbayram area
Şehir ve kollektif bellek: Hacıbayram bölgesinde yapılan kentsel tasarımlar
  1. Tez No: 119247
  2. Yazar: ÖZKAN KARABABA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANA BİLSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kolektif Bellek, Kentsel Tasarım, Ulusal Kimlik, Hacıbayram Bölgesi. VI, Collective Memory, Urban Design, National Identity, Hacibayram Area. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu tezde kolektif bellek olgusu ile kentsel tasarımın ilişkisi, toplumsal kimlik tartışmasının bir parçası olarak ele alınmaktadır. Kentsel tasarımda toplumsal belleğin anlamı ve bu anlamın politik, kültürel açılımları önemli başlıklardır. Maurice Halbwachs'in fiziksel çevrenin sürekliliği ile toplumların kolektif belleği konusunu kent araştırmalarına bağlayan çalışmaları, toplumsal belleğin niteliği ile ilgili araştırmada önemli bir yer tutmaktadır. Bu çerçevede tez, kentsel koruma ve yenileme çalışmalarına kent mekanlarına toplum tarafından yüklenen anlamları açısından yaklaşmaktadır. Bir yerin tarihi ve toplumun kolektif yapısı arasındaki ilişki, tarihin tasarım sürecinde nasıl ele alındığı ve tarihsel yapının toplum yaşamı için önemi bu araştırmanın ana konusunu oluşturmaktadır.Ankara'nın en önemli tarihi bölgelerinden olan Hacıbayram Bölgesi, kolektif bellek konusunun kapsamlı olarak tartışılabilmesine olanak vermektedir. Bölgedeki tarihsel yapılar ve kalıntılar, kentin değişik dönemlerini temsil etmektedir. Bunun yanısıra, bölgede yakın geçmişte gerçekleştirilmiş olan kentsel projeler, kentsel tasarım ve kolektif bellek kuramlarının, Türk Toplumunun sosyal kimliği üzerine yapılan tartışmalar ile de ilişkilendirilerek tartışılmasına olanak vermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at understanding the relation between the subject of collective memory and urban design as part of the identity concerns of the society. The meaning of social memory in the design of urban environment with its political and cultural connotations is considered as an important topic. An important part of the inquiry about the essence of collective memory is based on the theories of Maurice Halbwachs. The emphasis that Halbwachs put on the physical environment as an enduring, and important stimuli for remembering, relates the subject of social memory with the concerns of urbanism. Within this framework, preservation and renovation studies in the urban environment are considered in this thesis from the perspective of meanings attributed to places by the society. The relationship between the history of a place and the collective memory, i.e., how the history of place is taken as a designcriterion, and the significance and the role of the historic place for the collective life of the society constitute the main concerns. Hacibayram area, a significant historic place in Ankara is chosen as a case study, which reveals questions that relate collective memory and the urban place. The remains in the area represent different historical buildings and layers of the history of the city. Furthermore the project recently implemented in the area, provides an opportunity for testing the theoretical studies about urban design and collective memory in relation with the identity concerns of the Turkish Society.