Analysis of water distribution networks with pressure dependent demand models
İçme suyu şebekelerinin basınca bağlı tüketim modelleri ile analizi
  1. Tez No: 119252
  2. Yazar: METİN NOHUTCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Basınca bağlı su tüketimi, kısmi olarak karşılanabilen su talepleri, içme suyu şebekelerinin güvenilirliği, düğüm noktaları akım analizi, lineer teori vı, Pressure dependent demands, partially satisfied demands, reliability of water distribution networks, node flow analysis, linear theory IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN BASINCA BAĞLI TÜKETİM MODELLERİ İLE ANALİZİ Nohutcu, Metin Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Nuri Merzi Aralık 2002, 106 Sayfa Bugüne kadar şebekelerde basınca bağlı ve kısmi su tüketimi konularında az sayıda çalışma yapılmıştır. Henüz, bu önerilerin hiçbirisi genel bir kabul görmemiştir. Ancak konuya duyulan ihtiyaç, özellikle yetersiz şebekeler için yapılan modellemelerin sonuçlarına gereksinim duyan“su şebekelerinde güvenilirlik”konusuna artan ilgi ile giderek büyümektedir. Bu çalışmada, bu konu üzerinde yapılan çalışmalar biraraya toplanarak değerlendirilmiştir. Uygun olan metodlar için, değişiklik ve iyileştirme önerileri yapılmıştır. Basınca bağlı tüketim modellerinden uygun olanların yanı sıra, sabit su tüketimi modeli ile de analiz yapabilen bir program geliştirilmiştir. Programın arayüzü, yaygın olarak kullanılan bir CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) programı olan Maplnfo Professional ile hazırlanılmış, ana program ise MATLAB ile kodlanmıştır. Ankara içme suyu şebekesine bağlı N8 basınç bölgesi, geliştirilen program kullanılarak, en fazla beğenilen ve temel prensipleri Chandapillai tarafından önerilen metodla modellenmiştir. Modelleme için zamandan bağımsız iki senaryo kullanılmıştır. İlkinde şebeke boruları, kırıldıkları düşünülerek, izole edilmiştir. Boruların tek tek izole edilmelerinin basınç ve sutüketimlerinde önemli değişikliklere sebep olmadıkları görülmüştür. İkinci senaryo için, boruların kırılmaları ile izolasyonları arasındaki süre dikkate alınmıştır. Sonuçlar, müdahale anına kadar kırık borularda meydana gelen kaçakların, su tüketim miktarlarını çok önemli ölçülerde düşürdüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF WATER DISTRIBUTION NETWORKS WITH PRESSURE DEPENDENT DEMAND MODELS Nohutcu, Metin M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuri Merzi December 2002, 106 pages Very few studies have been proposed on pressure dependent or partially satisfied nodal demands while there is still no generally accepted suggestion for the subject. However, the necessity for the subject is increasing, especially for growing attention on reliability concept on the water distribution networks, which needs solutions for the simulations of deficient networks. In this work, studies on the subject were gathered and compared. Modifications and/or advances were suggested for appropriate ones. A computer program was developed providing pressure dependent solutions for appropriate models besides fixed demand solutions. The interface for the program was prepared in Maplnfo Professional, which is a widely- used GIS (Geographical Information Systems) software and the core program was coded in MATLAB. An existing network in Ankara, N8 pressure zone, was simulated with the developed program, in accordance with the model found to be most successful as suggested by Chandapillai. Two steady-state scenarios were considered for simulations. Pipes were isolated one-by-one from the system due to their failures for the first scenario. It was observed that pressures and consumptions 111were not affected so much for the isolation of single pipes. For the second scenario, the intervention period until the isolation moment for the pipes was considered. Results for the second scenario show that, nodal consumptions may decrease excessively due to leakage until the intervention moment.