Design and implementation of a trusted E-mail domain
Güvenli elektronik posta alanı tasarım ve gerçekleştirimi
  1. Tez No: 119254
  2. Yazar: BURAK KIRIMER
  3. Danışmanlar: DR. ATTİLA ÖZGİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik posta güvenliği, S/MIME, DOMSEC, açık anahtarlı kriptografi, alan-imzası, alan-şifreleme vı, Mail security, S/MIME, DOMSEC, public-key cryptography, domain-signature, domain-encryption IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
oz GÜVENLİ ELEKTRONİK POSTA ALANI TASARIM VE GERÇEKLEŞTİRİMİ Kırımer, Burak Yüksek Lisans Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Dr. Attila Özgit Ağustos 2002, 112 sayfa Elektronik postaların güvenliği için çeşitli mekanizmalar önerilmiş ve kullanılmıştır. Bunlardan biri açık anahtarlı kriptografiyi temel alan S/MEME' dır. S/MIME mekanizmaları doğrudan kullanıcılar arasında, kullanıcıların açık anahtarlarını taşıyan elektronik kimlikler ve kullanıcıların elektronik posta programlan aracılığıyla uygulanagelmişlerdir.“S/MEME Kullanarak Alan Güvenlik Servisleri”adlı RFC dokümanı, S/MIMEservislerinin alanların açık anahtarlarını taşıyan elektronik kimlikler aracılığıyla alan bazında verilmesini önermektedir. Bu tez çalışması, alan- imzası ve alan-şifreleme servislerinin verilmesini sağlayan bir elektronik posta güvenliği geçidinin tasarım ve gerçekleştirimini içermektedir. Söz konusu geçit yazılımı, alan ağında kullanıcılar ve elektronik posta sunucusu arasında yer alır. Geçit yazılımı, alan dışına gönderilen elektronik postalan alan adına imzalama ve şifreleme, alan içine gelen elektronik postalan ise doğrulama ve deşifreleme özelliklerine sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A TRUSTED E-MAIL DOMAIN Kırımer, Burak M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Dr. Attila Özgit August 2002, 112 pages Several mechanisms have been proposed and practiced for the security of electronic mails for years. One of these is S/MIME, which provides mechanisms based on public-key cryptography. These mechanisms are conventionally used end-to-end, with mail users' public-key certificates and support of mail user agent software. The RFC titled“Domain Security Services using S/MIME”(DOMSEC) proposes extending S/MIME services to a domain mscale with domains' public-key certificates. This thesis study focuses on the design and implementation of a mail security gateway that provides the domain-signature and domain-encryption services described in DOMSEC. The gateway resides between the mail user agents and the mail server of the domain in the network. The gateway has the capabilities of signing and encrypting outgoing mails, and respectively verifying and decrypting incoming mails.