The Limits of virtuality in space: The transformative relations between immateriality and architecture
Sanal mekanın sınırları: Mimarlıkta sanal ve gerçek mekanlar arasındaki dönüştürücü ilişkiler
- Tez No: 119272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. C. ABDİ GÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: sanallık teknolojileri, sanal deneyim, popüler kültür, temsiliyet, kent kültürü. iv, technologies of virtuality, virtual experience, popular culture, representation, urban culture
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma, sanallık teknolojileriyle ortaya çıkan ve 20. yy sonlarına doğru etkileri yoğunlaşmaya başlayan mimarlik kültürü- sanallık ilişkilerini tartışmayı amaçlamaktadır. Teknoloji, özellikle sanallık teknolojileri, kültürel yapılardır ve mimarlığı farklı yollardan etkilemektedir. Bu çalışma dahilinde sanallık kavramının anlamı, teknoloji tarafından üretilen ve kişiyi fiziksel gerçekliğinin dışına taşıyan deneyimleri içerecek şekilde daraltılmıştır. Üçüncü bölümde, popüler kültür anlatılarında sanallığın temsiliyet şekilleri, değişen mimarlık düşüncesini kavramsallaştırmak ve teorik çerçeveyi oluşturmak amacıyla, üç kategori altinda incelenmiştir: zaman, mekan ve kültür. Böylece, kent ortamı ve dinamikleri bağlanımda, ayni teorik çerçeve içinde, sanallık kavramının mimarlığa yansımaları araştırılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma, sanallık teknolojileri kapsamında mimarlıktaki değişen kavram ve düşünceleri açıklamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study tries to discuss the relations between the critical culture of architecture and the concept of virtuality, which gradually emerged with the technologies of virtuality, and are intensifying in effect by the end of the 20th century. This thesis departs from the idea that technology, especially technologies of virtuality, is a cultural construct and affects architecture in various ways. The definition of the term 'virtuality' is narrowed to imply any kind of experience generated by technological constructs, that transports the self out of physical reality. In the third chapter, representations in the popular cultural narrations are studied in order to derive concepts that will help to construe the changing notions in architecture and lay the theoretical framework, under three categories: time, space and culture. Consequently, an analysis is made in the context of urban environment and dynamics, with the same structure, and the ways in which these categories are reconceptualized in the contemporary cities are discussed. As a result, this study tries to examine the shifting notions in the field of architecture with the involvement of virtuality.