Survey of phosphate rock flotation methods
Fosfat kayası yüzdürme yöntemlerinin araştırılması
- Tez No: 119273
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ÖNDER ÖZBELGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fosfat cevheri, Yüzdürme, Apatit, Kalsit. VI, Phosphate ore, Flotation, Apatite, Calcite. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz FOSFAT KAYASI YÜZDÜRME YÖNTEMLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ünal, Barış Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Önder Özbelge Eylül 2002, 116 sayfa Fosfor bitkilerin gelişmesi için yaşamsal bir elementtir fakat toprakta çoğunlukla yetersiz miktarda bulunmaktadır, bu yüzden iyi bir tarımsal uygulama fosfor ilavesini, genellikle süperfosfat biçiminde, gerektirmektedir, ve bu tür gübrelerin üretimini yapan endüstri büyük boyutlara ulaşmıştır. Fosfor, deterjan üretimi, hayvan yemlerini tamamlayıcı maddeler, ilaç yapımı ve böcek ilaçları için de önemlidir. Fosfor genellikle çeşitli minerallerle birlikte değişik kökenlerde, örneğin tortulu ve volkanik, büyük farklılıkları olan fosfat kayalarında bulunur. Mardin Mazıdağı fosfat kayası tortulu bir yapıya sahip olup ağırlıkça % 15-25 arasında P205 içermektedir. Fosfat minerali hydroksi apatite olup ana gang minerali kalsitten oluşmakta az miktarda da kuvars içermektedir.Yüzdürme sıvı bazlı bir sistemde belirli bir mineralin iyice ufalanmış katılardan ayrıştırılması için uygulanan mineral zenginleştirme süreçlerinde genişçe kullanılan bir fiziko-kimyasal yöntemdir. Bu çalışmada Mardin fosfat kayasının zenginleştirilmesi için değişik yüzdürme yöntemleri denenmiştir. Tek aşamalı yüzdürme işlemlerinde H2SO4, KH2PO4, H3PO4 ve bunların karışımları karbonatlı gang oleik asitle yüzdürülürken fosfat mineralinin yüzmesini önlemek için kullanılmıştır fakat silikanın varlığı yüzünden bu yöntemler başarılı bir sonuç vermemiştir. Ancak iki aşamalı yüzdürme tekniği, ilk aşamada pH 5.5 de kalsit mineralinin ve sonra ikinci aşamada pH 9 da fosfat mineralinin kollektör olarak oleik asit ve yatıştırıcı olarak sodyum silikat kullanılmasıyla yüzdürülmesi sonucu %47 kazanım oranıyla %30 P2O5 içeren ürün vermiştir. Bu çalışmada 150 mikron civarlarında mineral taneciklerinin tam olarak biririnden ayrıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SURVEY OF PHOSPHATE ROCK FLOTATION METHODS Ünal, Barış M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Önder Özbelge September 2002, 116 pages Phosphorus is a vital element for plant growth but it is commonly deficient in soils, hence good agricultural practice requires the addition of phosphorus, generally in the form of superphosphates, and a large industry has grown up to manufacture these fertilizers. It is also important for manufacture of detergents, supplements to animal feedstuffs, pharmaceutical preparations and insecticides. Phosphorus usually exists mixed with different minerals in phosphate rocks, which can be found in a variety of diverse origin, e.g., sedimentary and igneous. Mazıdağı phosphate rock is sedimentary with a grade of 15-25% P205 by weight. Its main gangue mineral is calcite with an appreciable percentage of quartz mixed with hydroxylapatite. IllFlotation is a physico-chemical method widely used in mineral beneficiation processes applied in a liquid-based system for the separation of a certain mineral from a mixture of finely divided solids. In this study, different flotation methods were applied to concentrate a sample of Mardin Mazıdağı phosphate ores. In one-stage flotation processes, H2SO4, KH2PO4, H3PO4 and mixtures of them were used to depress phosphate mineral while floating carbonaceous gangue with oleic acid (collector) but due to the presence of silica impurities these methods did not give any satisfactory results. However, two-stage flotation technique, where floating calcite mineral in the first stage at pH 5.5 and then phosphate mineral in the second stage at pH of 9, gave a product with 30% P205 content, 47% recovery using oleic acid as collector and sodium silicate as depressant. In this study it was seen that for Mardin Mazıdağı phosphate ores, thorough disintegration of mineral grains occurred around 150 microns.