Modeling contaminant transport and remediation at the AKSA acrylonitrile spill site
AKSA akrilonitril döküntü alanında kirlilik taşınımının modellenmesi ve kirlilik giderimi
- Tez No: 119276
- Danışmanlar: PROF. DR. KAHRAMAN ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: akrilonitril, kirletici taşınımı, pompalama-arıtma yöntemi, sayısal modelleme, acrylonitrile, contaminant transport, pump-and-treat system, numerical modeling IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
öz AKSA AKRİLONİTRİL DÖKÜNTÜ ALANINDA KİRLİLİK TAŞINIMININ MODELLENMESİ VE KİRLİLİK GİDERİMİ Şengör, Sema Sevinç Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kahraman Ünlü Ağustos 2002, 103 sayfa 1999 yılında Türkiye'de meydana gelen deprem, sentetik elyaf üretimi yapan bir fabrikada, akrilonitrilin depolandığı 3 tankta hasara yol açmıştır. Bunun sonucu olarak yaklaşık 6500 ton akrilonitril beton havuzlardan tank sahasına dökülmüştür. Dökülen akrilonitrilin büyük bir kısmı yüzey akış yoluyla denize ulaşmış, diğer kısmı ise, tank sahasındaki beton havuzların tabanında oluşan geniş çatlaklardan alttaki toprağa sızmış ve buradan da sığ akifere erişmiştir. Deprem kazasından sonra kısa süre içerisinde, kimyasalın yayılma boyutunu gözlemlemek ve akrilonitril konsantrasyonları ile birlikte yeraltısu seviyelerini incelemek amacıyla, akifere toplam 16 gözlem kuyusu açılmıştır. Sahada ölçülen değerler baz alınarak, 2 pompaj kuyusu ve 4 drenaj hendeği daha açılmış ve mevcut yeraltı suyunu pompalamak içindevreye sokulmuştur. Saha ve veri toplama çalışmaları, AKSA tarafından gerçekleştirilmiştir. Tesis sahasındaki yeraltısuyu akışı ve kirlilik taşınımını analiz etmek amacıyla bir sayısal modelleme çalışması yürütülmüştür. Modelleme çalışması, akış ve kirlilik taşınımını analiz eden bir yazılım paketi olan GMS kullanılarak yapılmıştır. Bu 2 ve 3-boyutlu değişken akış ve taşınım modelleri, önce ilk 266 günlük yeraltısu seviyeleri ve konsantrasyon ölçüm değerleri ile kalibre edilmiş, ardından, bir sonraki 540 günlük ölçülen değerler ile karşılaştırılarak doğrulanmıştır. Bu model sonuçları, pompalama- arıtma yönteminin ve doğal seyreltmenin ne düzeyde etkili olduğunu tahmin etmek amacıyla irdelenmiştir. Kirletcinin döküldüğü akiferin uygun hidrojeolojik yapısı, mevcut yeraltısuyu akış rejiminin özellikleri ve ayrıca pompaj nedeniyle, kirliliğin tesis sahası dışına yayılması makul ölçüde kontrol altına alınmıştır. Uygulunan YAS pompaj çalışmalarının sahanın çok geçirimli olan bölgelerinde etkili olduğu, ancak az geçirimli olan bölgelerde ise beklenen düzeyde AN giderimini sağlayamadığı görülmüştür. Uzun vadede yürütülen simulasyon sonuçları, sığ akiferde, doğal seyrelmeyle kirliliğin önemli ölçüde azaldığını göstermiştir. Ancak az geçirimli bölgeler pek etkilenmemiştir. Konservatif bir yaklaşımla AN kirliliğinin en kötü şartlar altında taşınımını dikkate alan uzun vadeli simulasyon sonuçlarına göre, alt akiferdeki AN konsantrasyonlarının 200-250 mg/L düzeyinde olacağı tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING CONTAMINANT TRANSPORT AND REMEDIATION AT THE AKSA ACRYLONITRILE SPILL SITE Şengör, Sema Sevinç M. S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kahraman Ünlü August 2002, 103 pages The August 1999 earthquake in Turkey damaged three“acrylonitrile”(AN) storage tanks at a plant producing synthetic fiber by polymerisation. As a result, 6500 tons of AN spilled into the concrete pools at the tank area. Some of the spilled AN was mainly lost to the sea through surface runoff, while some leaked into soil through the large cracks formed in the concrete pools, and subsequently reached the underlying shallow coastal aquifer at the site. To determine the areal extent of the chemical plume and monitor the contaminant concentrations in groundwater, a total of sixteen monitoring wells were installed shortly after the earthquake incident. Based on the field data, two pumping wells and four French Drain-type drainage trenches wereinstalled and put into operation to pump the contaminated on-site groundwater. The field work and data collection were undertaken by AKSA. A numerical modeling study was carried out to analyse the groundwater flow and contaminant (AN) transport at the spill site. The simulations were performed using the software GMS (Groundwater Modeling System), a groundwater modeling package for flow and contaminant transport. The 2- and 3-D transient flow and transport models were first calibrated using the first 266 days of observed head and concentration data and then verified using the remaining 540 day observed data set. The subsequent simulation results were analysed to evaluate the effectiveness of pump and treat system design and natural dilution processes. Off-site migration of the contaminant plume was kept under control within the site boundaries owing to the favorable geology of the site, the characteristics of the local groundwater flow regime and the pumping operations. The applied pump- and-treat system was effective at high permeability zones, but not fully effective at low permeability zones. The results of long term simulations for unconfined aquifer showed that the size of the plume in the high permeability zone shrinked significantly due to dilution by natural recharge. However, in the low permeability zone, it was not significantly affected. Based on a conservative approach to predicting AN transport under worst case conditions, long term simulations also indicated that AN concentration in the confined aquifer expected to be in 200- 250 mg/L range.