Location-aware services for mobile clients
Mobil kullanıcılar için konum-bazlı servisler
  1. Tez No: 119275
  2. Yazar: YUSUF KAVURUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Konum-Bazlı İşlem, Uzaysal veri, Coğrafi Bilgi Sistemi, Wireless Markup Language. vı, Location-Aware Computing, Spatial Data, Geographic Information System, Wireless Markup Language. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
oz MOBİL İSTEMCİLER İÇİN KONUM-BAZLI SERVİSLER Kavurucu, Yusuf Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Asuman Doğaç Temmuz 2002, 67 sayfa Konum-Bazlı İşlem, gelecekteki mobil işlem ve haberleşme ortamları için bir odak noktasıdır. Bir el bilgisayarı, GPS algılayıcısı ve telsiz bağlantısının birleştirilmesiyle bir aygıt ya da kullanıcının yerini saptamak mümkün hale gelmiştir. Konum bilgisi ve mobil kullanıcılara faydalı olabilecek başka bilgilerle birlikte konum-bazlı servisler kullanıma hazır gelmektedir. Uzaysal veri, konum bilgisi içeren bir tür veridir. Bir Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) genellikle, yeryüzüyle ilişkili uzaysal veriyi depolar, depodan geri alır ve kullanıma hazır hale getirir. CBS bir unsurun konum bilgisiyle diğer bilgilerini birbirine bağlayan bir yazılımdır. Bir kağıt haritadakinin aksine, bir CBS haritası bir çok çeşit katman bilgisini birleştirebilir..eİnternete mobil erişim, konum bazlı sorguların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Şu an, Mobil Ağ Operatörleri (MAO) bir abonenin evrensel konumunu belirleyebilme yeteneğine sahiptirler. Bu bilgi, MAO'nin abonenin o anki konumuna bağlı olarak bilgi verebilen servisleri kurabilmesini sağlar. Bu tezin amacı, bir sayısal haritanın gösterimi için bir mekanizma tasarlamak ve geliştirmek, ve bu harita üzerinde konum-bazlı sorgular gerçekleştirmektir. Harita üzerinde caddeler, hastahaneler, bankalar vb. gibi çeşitli verilerin konum bilgileri de bulunmaktadır. Kullanıcı konum bilgisini telefon simülatörlerine kendisi girecektir. Bu tezde, ticari yazılımları kullanarak kullanıcıdan diğer hedef yerlere en kısa yol hesaplanmış ve harita üzerinde çizilmiştir. En sonunda da, hedefe nasıl gidileceği o insanın cep telefonuna WML, CHTML (Compact Hyper Text Markup Language) ya da XHTML (Extensible Hyper Text Markup Language) programlama dilleri kullanılarak gönderilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOCATION-AWARE SERVICES FOR MOBILE CLIENTS Kavurucu, Yusuf M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç July 2002, 67 pages Location-Aware Computing is the focus of mobile computing and communications environments. By combining a handheld computer, a GPS receiver, and possibly, a radio link, it is feasible to determine the location of a device, and thus a user. When combined with spatial information and other information that can be useful to the mobile users, location aware services can be provided. Spatial data is a kind of data with location information. A Geographic Information System (GIS) is often used to store, retrieve, and render Earth- relative spatial data. GIS is a mapping software that links information about where mthings are with information about what things are like. Unlike with a paper map, a GIS map can combine many layers of information. Mobile access to the Internet by WAP brings the issue of location-based queries. Mobile Network Operators (MNOs) are now able to find out the global position of its subscriber. Such information enable the MNO to establish services to give information based on the current location of a mobile user. The purpose of this thesis is to design and implement a mechanism for displaying a digital map and performing location-based queries on the map. There also exists example location information for feature classes on the map such as streets, hospitals, banks, schools, etc. The location of the user is entered in the phone simulators by the user. In this thesis, the shortest path to feature classes from the user are calculated and drawn on the map by making use of the commercial softwares. Finally, the directions for how to go that place are sent in WML, CHTML (Compact Hyper Text Markup Language) and in XHMTL (Extensible Hyper Text Markup Language) to user's mobile phone.