Epoxy based nanocomposites materials
Epoksi bazlı nanokompozit malzemeler
  1. Tez No: 119285
  2. Yazar: ÇİĞDEM BAŞARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YILMAZER, YRD. DOÇ. DR. GÖKNUR BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nanokompozit, Epoksi Reçine, Montmorillonit, Isıl, Yapısal ve Mekanik Özellikler vı, Nanocomposite, Epoxy Resin, Montmorillonite, Thermal, Structural and Mechanical Properties IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz EPOXY BAZLI NANOKOMPOZIT MALZEMELER Basara, Çiğdem Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ülkü Yılmazer Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Göknur Bayram Eylül 2002, 105 sayfa Polimer nanokompozitler belirgin ticari potansiyel sunan özelliklere sahip bir malzeme çeşididir. Genellikle bir polimer matriks reçine (epoksi, doymamış polyester vs.) ve nanometre boyutlarında inorganik taneciklerin (zeolitler, killer vs.) bileşimi olarak tanımlanmaktadırlar. Nanokompozitler, saf polimerle karşılaştırıl dığında önemli derecede geliştirilmiş mekanik, ısıl, optik ve fizikokimyasal özellikler sergilemektedirler. Nanokompozitlerin hazırlanması, reçine ile kil taneciklerinin karıştı rılmasını ve reçinenin kil tabakaları arasındaki van der Waals boşluklarına yayılmasını içermektedir. Bu çalışmanın amacı, matriks olarak epoksi reçine (bisfenol A'nın diglisidil eteri) ile dolgu olarak doğal veya organik olarak modifiye edilmiş montmorillonitlerin oluşturduğu yeni nanokompozitlersentezlemektir. Sentezden sonra, nanokompozitlerin yapısal, ısıl ve mekanik özellikleri incelenmiştir. SEM sonuçları, kil miktarı arttıkça daha büyük kil yığınlarının oluştuğunu göstermiştir. Cloisite 30B içeren nanokompozitler Cloisite Na+ içerenlere göre daha iyi dağılım ve düşük oranda yığın oluşumu sergilemişlerdir. X-ray ışını kırınımı sonuçlarına göre kütlece % 3 modifiye edilmiş kil içeren (Cloisite30B) nanokompozitlerin bazal boşluğu 18.3 Â' dan (saf kilin değeri) 38.5 Â'a genişlemektedir. Camsı geçiş sıcaklığı, dolgusuz epoksi reçinede 73 °C iken organik olarak modifiye edilmiş, kütlece % 9 kil içeren kompozitlerde 83.5° C'ye yükselmiştir. Kütlece % 1 modifiye edilmiş kil içeren numunelerde, çekme dayanımı değeri maksimum olmaktadır. Kütlece % 0.5 doğal kil içeren numunelerde darbe dayanımı % 71.6 artış gösterirken, kütlece % 0.5 modifiye edilmiş kil ilavesiyle darbe dayanımı % 137.1 artmaktadır. Her iki kil tipindeki kil miktarının artmasıyla, çekme ve esneme modülüsleri artarken, esneme dayanımı ve esnemedeki uzama azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EPOXY BASED NANOCOMPOSITES MATERIALS Basara, Çiğdem M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ülkü Yilmazer Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Göknur Bayram September 2002, 105 pages Polymer nanocomposites are a new class of materials that have properties offering significant commercial potential. They are generally defined as the combination of a polymer matrix resin (epoxy resin, unsaturated polyester etc.) and inorganic particles (zeolites, clays etc.) in the nanometer size range. These nanocomposites exhibit markedly improved mechanical, thermal, optical and physico-chemical properties when compared with the pure polymer. The preparation process involves mixing the resin with clay particles and the diffusion of the resin into the van der Waals galleries between the clay layers. The aim of this study was to synthesize a new nanocomposite composed of epoxy resin (Diglycidyl ether of bisphenol A) as the inmatrix and natural or organically modified montmorillonite as the filler. After the synthesis, the structural, thermal and mechanical properties of the nanocomposites were examined. SEM results showed that as the clay content increased larger agglomerates of clay were present. Nanocomposites with Cloisite 30 B exhibited better dispersion and lower degree of agglomeration of clay than nanocomposites with Cloisite Na+. X-ray results showed that in nanocomposites with 3 weight % Cloisite 30B, d- spacing expanded from 18.3 Â (initial value of the pure clay) to 38.5 Â. The glass transition temperatures increased from 73 °C, in the unfilled epoxy resin, to 83.5 °C in the composite with 9 weight % of natural montmorillonite. The tensile strength exhibited maxima at 1 weight % of modified clay loading. Adding 0.5 weight % of organically modified clay improved the impact strength of the epoxy resin by 137.1 %; in contrast, 0.5 weight % unmodified clay improved the impact strength by 71.6 %. Tensile and flexural modulus increased, whereas the flexural strength and flexural strain at break decreased with increasing clay loading in both types of nanocomposites.