Biochemical characterization of trehalase from wheat suspension culture
Trehalaz enziminin buğday süspansiyon kültüründen biyokimyasal karakterizasyonu
  1. Tez No: 119289
  2. Yazar: BERAY GENÇSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL YÜCEL, PROF. DR. HALUK HAMAMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Trehalaz, buğday, süspansiyon hücre kültürü, tuz stresi, trehaloz vı, Trehalase, wheat, suspension culture, salt stress, trehalose IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
oz TREHALAZ ENZİMİNİN BUĞDAY SÜSPANSİYON KÜLTÜRÜNDEN BİYOKİMYASAL KARAKTERİZASYONU Gençsoy, Beray Yüksek Lisans, Biyokimya Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Yücel Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr Haluk Hamamcı Mayıs 2002, 57 sayfa İndirgeme özelliği olmayan bir disakkarit olan trehaloz (cc-D- glucopyranosyl [1-1] a-D-glucopyranoside) şimdiye kadar bakteri, fungus, böcekler gibi çeşitli mikroorganizmalarda ve de bitkilerde bulunmuştur. Trehalozu glukoza hidrolizini katalizleyen enzim olan trehalaz (E.C.3.2.1.28) birçok bitki türünde gözlenmiştir. Bu çalışma, buğday CY-45 süspansiyon hücre kültüründen trehalaz enzim izolasyonu ve karakterizasyonu üzerine yoğunlaşmıştır. Bunun yanında, kontrol ve tuz stresi koşullan altında, trehalaz enziminin kinetik parametrelerine ve hücre kültürünün büyüme karakterizasy onuna da bakılmıştır. İlk olarak, trehalaz enzimi asidik koşullarda buğday süspansiyon hücre kültüründen izole edildi. Bütün karakterizasyon çalışmaları için ham özüt kullanıldı. Trehalaz enzim aktivite ölçümleri glikoz oksidaz peroksidaz kiti ileyapıldı. Optimum pH ve optimum sıcaklık sırayla pH: 6.3 ve 55°C olarak bulundu. Bu çalışmada, trehalazın özgül enzim aktivitesi pH: 6.3 ve 37°C de 0.0559 U/mg protein olarak tayin edildi. Kontrol ve tuz stresi altında bulunan buğday süspansiyon hücre kültürünün büyüme karakterizasyonu yapıldı. Yüksek tuz stresi koşullarında, süspansiyon hücre kültürlerinin yaş ağırlıklarının önemli ölçüde düştüğü gözlendi. Tuz stresinin trehalaz enzim aktivitesi üzerindeki etkisine bakıldı. Trehalaz enzim aktivitesinde 3 haftalık tuz stresi uygulamasından sonra düşüş görüldü. Kontrol süspansiyon hücre kültüründe Km ve Vmax değerleri sırasıyla 0.42 mM ve 0.067 U/mg protein olarak bulundu. Ay m değerler 0.1 M NaCl içeren süspansiyon hücre kültüründe 1.46 mM ve 0.053 U/mg protein olarak tayin edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOCHEMICAL CHARACTERIZATION OF TREHALASE FROM WHEAT CELL SUSPENSION CULTURE Gençsoy, Beray M.Sc, Department of Biochemistry Supervisor: Prof. Dr. Meral Yücel Co-supervisor: Prof. Dr Haluk Hamamcı May 2002, 57 pages Trehalose (a-D-glucopyranosyl [1-1] a-D-glucopyranoside) a non reducing disaccharide has been found in diverse organisms such as bacteria, fungi, insects and also in plants. The enzyme trehalase (E.C.3.2.1.28) that catalyzes the hydrolysis of trehalose to glucose has also been detected in plant species. This study focused on isolation and characterization of trehalase enzyme from wheat CY-45 cell suspension culture. In addition, under control and salt stress conditions, kinetic parameters of trehalase enzyme and growth characteristics of suspension cultures were determined. As the first step, trehalase was extracted from wheat suspension culture under acidic conditions. All of the characterization studies were done by crude extract. The enzyme activity measurements were carried out by discontinuous assay using glucose oxidase-peroxidase kit. Optimum pH and optimum intemperature were found to be 6.3 and 55°C, respectively. Specific activity of trehalase was found to be 0.0559 U/mg protein at pH: 6.3 and 37°C. The growth characteristics of suspension cultures under control and different salt stress conditions (0.1 M and 0.2 M NaCl) were examined. At high salt stress conditions (0.2 M NaCl), wet-weights of suspension cultures significantly decreased. Effect of salt stress on trehalase enzyme activity was also studied. Trehalase enzyme activity decreased after 3 weeks of salt treatment. Km and Vmax values for control were found to be 0.42 mM and 0.067 U/mg protein, respectively. For 0.1 M NaCl treated samples, these values were found to be 1.46 mM and 0.053 U/mg protein, respectively.