Imaging current density distribution using 0.15 T magnetic resonance tomography
0.15 T manyetik rezonans tomografi ile akım yoğunluğu dağılımı görüntüleme
  1. Tez No: 119300
  2. Yazar: ORÇUN ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. B. MURAT EYÜBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: tıbbi görüntüleme, manyetik rezonans görüntüleme, akım yoğunluğu görüntüleme vı, medical imaging, magnetic resonance imaging, current density imaging IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
oz 0.15T MANYETİK REZONANS TOMOGRAFİ İLE AKIM YOĞUNLUĞU DAĞILIMI GÖRÜNTÜLEME Özbek, Orçun Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. B. Murat Eyüboğlu Haziran 2002, 143 sayfa Bu çalışmada, Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) aktif çekirdekli iletken cisimlerdeki eşdağılımsız akım yoğunluğu dağılımı, 0.15 Tesla ODTÜ Manyetik Rezonans Görüntüleme Sistemi kullanılarak %2.5 hata ve 4 mm uzamsal çözünürlük ile görüntülenmiştir. Görüntülenmek istenen alam yoğunluğu, dışarıdan uygulanan ve standart bir spin-echo darbe dizisi ile eşzamanlı hale getirilen, tekrarlamak akım darbeleri tarafından oluşturulur. Uygulanan alam, cisim içerisinde her faz kodlamada ölçülebilir bir manyetik akı yoğunluğu yaratan çift kutuplu DC akım darbesidir. Manyetik akı yoğunluğunun ana manyetik alana paralel olan bileşeni yerel bir gradyan alam gibi davranır ve Serbest İrgiti Sönümlenmesi (SİS) sinyalinde ayrıca bir faz biriktirerek karmaşık MR görüntüsünün fazına alam tarafından kodlanmış bir faz ekler. Eklenen bu faz terimi, akım darbeli ve darbesiz iki faz görüntüsü kullanılarak elde edilir ve akım irgitli manyetik akı yoğunluğunun elde edilebilmesi için bir orantı katsayısı ile ölçeklenir. Manyetik akı yoğunluğunun her üç yöndeki dik bileşenlerinin ölçülmesi, akım yoğunluğunun, MR çözünürlüğünün yarısına eşit bir uzamsal çözünürlükte elde edilebilmesini olanaklı kılar. Bu iş için gerekli olanelektronik cihazlar ve test cisimleri tasarlanmış ve üretilmiştir. Deneyler gerçekleştirilmiş ve sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMAGING CURRENT DENSITY DISTRIBUTION USING 0.1 5T MAGNETIC RESONANCE TOMOGRAPHY Özbek, Orçun M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervior: Prof. Dr. B. Murat Eyüboğlu June 2002, 143 pages In this study, current density distributions in conductor objects, which contain Nuclear Magnetic Resonance (NMR) active nuclei, are imaged by using 0.15 Tesla METU Magnetic Resonance Imaging (MRI) system with 2.5% error and 4 mm spatial resolution. Current density distribution to be imaged is generated by an externally applied current, synchronized to a conventional spin-echo pulse sequence. Applied current is a bipolar DC current pulse, which creates a measurable magnetic flux density within the object, at each phase encoding. The component of magnetic flux density parallel to the main magnetic field acts as a local gradient field, resulting in an accumulation of an additional phase in the Free Induction Decay (FID) signal, hence a current encoded phase in the phase of the complex MR image. This additional phase term is extracted using two phase images acquired with and without the current pulse, and scaled by a proportionality constant to obtain the current induced magnetic flux density. Measurement of three orthogonal components of magnetic flux density makes the reconstruction of current density possible with a spatial resolution equal to the half of the MR resolution. Required electronics and mseveral test phantoms are designed and implemented. Experiments are performed and the results are presented.