Oxidation state related evaluation of tellurium determination by flame AAS and use of slotted silica trap
Alevli AAS ile tellür tayininde değerlikle ilgili değerlendirme ve yarıklı silika tuzağının kullanımı
  1. Tez No: 119328
  2. Yazar: HÜSEYİN BEKİR YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. O. YAVUZ ATAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atom Tuzağı, Yarıklı Silika Tüp, Teluryum, Organik Çözücüyle Atomlaştırma, Katı Faz Girişimi, Gaz Fazı Girişimi, Atom trap, Slotted Silica Tube, Tellurium, Organic Solvent Atomization, Solid phase Interference, Gas phase Interference IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ALEVLİ AAS İLE TELLÜR TAYİNİNDE DEĞERLİKLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME VE YARIKLI SİLİKA TUZAĞININ KULLANIMI Yıldız, Hüseyin Bekir Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Yavuz Ataman Haziran 2002, 69 sayfa Tellür zehirli bir eser elementtir ve biyolojik, çevre ve jeolojik örneklerde tellür ersimi eser ve ultra eser düzeyindedir, bu yüzden tayini için duyarlı yöntemlerin geliştirilmesi önemlidir. Bu çalışmada Te için yeni bir tayin tekniği önerilmektedir, Alev üzerine yerleştirilmiş çift yarıklı bir silika tübün iç yüzeyinde örneğin aleve püskürtülmesiyle toplanan analit; daha sonra 50 uL gibi çok az miktarda metilizobütilketon kullanımıyla alev yapısında oluşan değişiklik nedeniyle atomlaşmaktadır. Yarıklı silika tüplü tuzak yöntemiyle 60 s toplama ile alevli AAS yöntemine göre duyarlılıkta 71 kat iyileştirme gözlenmiştir, ng/mL düzeyinde tayin mümkün olmaktadır. Düşük gider, basit bir aygıt, kolay uygulama, kısa analiz süresi ve ETAAS'ye yaklaşan artırılmış duyarlılık bu önerilen tekniğin en önemli avantajlarıdır. Ayrıca suda hazırlanan Te (IV) ve Te (VI) çözeltileri hem alevli AAS yönteminde hem de yarıklı silika tüp tuzak yönteminde farklı absorbanslar vermektedirler, Te (IV) için sinyal dahayüksektir. Te çözeltileri % 1.0 (v/v) HNO3 içinde hazırlanırsa, her iki yöntemde de Te (IV) ve Te (Vl)'nın verdiği absorbanslar birbirine eşit olmaktadır. Bu yöntemlerle toplam Te tayini hatasız olarak yapılabilmektedir. Son olarak Organik Çözücü Atomlaştırması tekniği için kapsamlı bir girişim çalışması yapıldı. Na+, K+, Ca2+, Mg2+, P043“, S042”, C032“, ve N03”iyonlarının Te ile katı fazda ve / veya gaz fazında yaptıkları girişim incelendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OXIDATION STATE RELATED EVALUATION OF TELLURIUM DETERMINATION BY FLAME AAS AND USE OF SLOTTED SILICA TRAP Yıldız, Hüseyin Bekir M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. O. Yavuz Ataman June 2002, 69 pages Tellurium is a toxic element and in bioligical, environmental and geological samples Te concentration is at trace and ultratrace level; therefore its determination is important. In this study a new determination technique is offered. A slotted silica tube trap on the flame is used. Analyte is preconcentrated on the silica surface by aspirating sample for a fixed time. Then, for reatomization a 50 uL volume of organic solvent (methylisobutylketone) that changes the condition of the flame is aspirated. By silica slotted tube trapping technique, a sensitivity improvement of 71 times as compared to conventional flame AAS is observed using a collection period of 60 s; determination at ng/mL concentration level can be possible. Low cost, simple instrumentation, ease of application, short analysis time and improved sensitivity that is close to sensitivity of ETAAS are advantages of slotted silica tube trapping technique.When Te (VI) and Te (IV) solutions are prepared by deionized water, they give different absorbances both for flame AAS and slotted silica tube trapping techniques; Te (IV) has a higher signal for both techniques. However, if these solutions are prepared in 1.0 % (v/v) HNO3, they have equal sensitivity for both flame AAS and silica trap AAS. This behavior allows one to determine total Te without any error. An extensive interference study was done for Organic Solvent Atomization Technique. Solid phase and / or gas phase interferences of the ions Na+, K+, Ca2+, Mg2+, PO43“, SO42', CO32”, and NO3' on Te were investigated.