Investigation of the effect of oxidation filters on the particulate emissions of diesel engines
Oksidasyon filtrelerinin dizel motorların partikül emisyonlarına etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 181011
  2. Yazar: RECEP ERSEN CERİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DEMİR BAYKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Partikül Tutucu Filtre, Dizel Catalizör Filtre, Kurum Oksidasyonu.vi, Particulate Trap, Diesel Catalyst Filter, Soot Oxidation.vi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Oksidasyon filtreleri, partikül emisyonlarının azaltılması amacıyla sıklıklakullanılmaktadır. Bu çalışmada, düşük maliyetli, başka filtrelere alternatifoluşturabilecek bir partikül tutucu filtle tasarımı amaçlanmıştır. Bu tasarımıntestlerinin yapılabilmesi amacıyla, standartlara uygun bir deney düzeneğikurulmuştur. Elektronik ölçüm ve control sistemleri deneylerin verimliliğiniarttırmak amacıyla bu düzeneğe eklenmiştir.Deneylerde iki farklı filtre tasarımı kullanılmıştır. İlk tasarım alüminyum ızgaratelinden oluşmaktadır. İkinci tasarım uzunlamasına üç hücre içeren sactan biryapıdır. Filtre malzemesi olarak metal talaşları kullanılmıştır. Öncelikle boş filtertestleri yapılmış, sonrasında alüminyum, demir ve bakır talaşları eklenerek testlertekrarlanmıştır.İlk deneylerin sonunda bakır talaşı daha iyi sonuçlar vermiştir. Sonrasında bakırtalaşı miktarı arttırılıp azaltılarak deneyler tekrarlanmış, yakıt tüketiminiarttırmayacak şekilde uygun talaş miktarı belirlenmiştir.Sonuç olarak tasarlanan filtre partikül emisyonlarını yüksek oranda azaltıcı etkiyesahiptir. Her ne kadar karbon monoksit ve karbon dioksit gazlarını arttırsa dahidrokarbon emisyonlarını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Oxidation filters are used to decrease particulate emissions commonly. In this study,design of a particulate trap to produce an alternative, low cost filter has been aimed.An experimental setup has been installed according to standards to carry out tests ofthese designed filters. Electronic measurement and control systems have beenattached to this setup to increase efficiency of experiments.Two filter designs have been used in the experiments. First design consists ofaluminum wire cloth. Second design is sheet metal structure, which includes threelongitudinal cells. Metal chip is used as filter material. Empty filter tests have beenperformed firstly, and then experiments have been repeated with aluminum, iron,and copper chip addition in filter.Copper chip test results are better than other metal chip for first experiments.Afterwards, experiments have been repeated with varying copper chip amount.Suitable copper chip amount was determined based on fuel consumption rate of theengine.As a result, designed filter reduce the particulate emissions with high efficiency.Although, carbon monoxide, and carbon dioxide gaseous emissions increase withdesigned filter, hydro carbon emissions decrease.