Forcing and game-closed Boolean algebras
Zorlama yöntemi ve oyun-kapalı Boole cebirleri
  1. Tez No: 119340
  2. Yazar: RAŞİT HASAN KELER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kümeler kuramı, zorlama yöntemi, Boole cebirleri, oyun- kapah Boole cebirleri. iv, Set theory, forcing, Boolean algebras, game-closed Boolean algebras. m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz ZORLAMA YÖNTEMİ VE OYUN-KAPALI BOOLE CEBİRLERİ RAŞİT HASAN KELER Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Süleyman ÖNAL Eylül 2002, 107 sayfa. Zorlama yöntemi kümeler kuramının temel araçlarından biridir. Hem kü meler kuramında hem de matematiğin diğer alanlarında uygulamaları bulun maktadır. Bu tezde ilk olarak zorlama yöntemini sunacağız ve çeşitli örneklerini vereceğiz. Daha sonra oyun-kapah Boole cebirlerini tanıtacağız. Bu cebirlerin kuramını vereceğiz ve oyun-kapalılık özelliğini dağılma ve kapalılık özellikleriyle karşılaş tıracağız. Son olarak bu konudaki iki açık problemi ele alacağız ve bu problem lerle ilgili olan [JS96]'daki zorlama yöntemi ile tutarlılık ispatım vereceğiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORCING AND GAME-CLOSED BOOLEAN ALGEBRAS RAŞİT HASAN KELER M.Sc, Department of Mathematics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Süleyman ONAL September 2002, 107 pages Forcing is one of the main set-theoric tools. It has applications in set theory and in other branches of mathematics. In this thesis, we first give an exposition of forcing and various examples of it. We then introduce game-closed Boolean algebras. We give their theory and compare game-closedness with the properties of distributivity and closedness. Finally, we consider a couple of open problems and the forcing in [JS96] which gives a consistency proof related to these problems.