Reliability models for clear water scour around bridge abutments
Köprü kenar ayakları etrafındaki temiz su oyulması için güvenilirlik modelleri
  1. Tez No: 119341
  2. Yazar: TUĞSAN ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. MELİH YANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik, Köprü, Kenar Ayak, Oyulma, Direnç, Yükleme, Emniyet Faktörü, Dönüş Aralığı, Birinci Dereceden İkinci Moment, Monte Carlo Benzeşimi. vı, Reliability, Bridge, Abutment, Scour, Resistance, Loading, Safety Factor, Return Period, First Order Second Moment, Monte Carlo Simulation. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
oz KOPRU KENAR AYAKLARI ETRAFINDAKİ TEMİZ SU OYULMASI İÇİN GÜVENİLİRLİK MODELLERİ Çelebi, Tuğsan Yüksek Lisans, İnşaat Müh. Bölümü Tez Danışmam: Prof. Dr. A. Melih Yanmaz Eylül 2002, 110 sayfa Deterministik oyulma tahmin denklemlerinde sadece hidrolik parametre etkileri gözönüne alınır; oyulma parametrelerindeki belirsizlikler dikkate alınmaz. Bu belirsizliklerin irdelenmesi, köprü temel tasarımındaki risk seviyesini bulmaya olanak sağlar. Bu tezde, kısa köprü kenar ayakları etrafındaki yerel oyulma güvenilirliği için statik güvenilirlik modelleri geliştirilmiştir. Direnç-yükleme etkileşimine dayanan model, bağımlı parametreleri kullanmaktadır. Bu modelde, göreli en büyük oyulma derinliği olarak alınabilen göreli kenar ayak derinliği vegöreli yaklaşım akımının doğrusal kombinasyonu ile Froude sayısı, sırasıyla sistem dirençlerini ve dış yüklemelerini oluşturur. Literatürde sunulan verinin istatistiksel rastgeleliğinin incelenmesinden, çift değişkenli lognormal dağılımın, bağımlı direnç ve yüklemenin bileşik olasılık yoğunluk fonksiyonunu temsil edebileceği gözlenmiştir. Güvenilirlik bağıntıları direnç cinsinden oluşturulmuştur. Benzer şekilde direnç-yükleme metoduna dayanan bağımsız modelde sistemin direnci, kenar köprü ayağı etrafındaki en büyük oyulmayı yaratacak debi olarak tanımlanmıştır. Bağımsız model, Birinci Mertebeden İkinci Moment (BMİM) ve Monte Carlo teknikleriyle de denenmiştir. Modellerin kullanımı, bir örnekte gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELIABILITY MODELS FOR CLEAR WATER SCOUR AROUND BRIDGE ABUTMENTS Çelebi, Tuğsan M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Melih Yanmaz September 2002, 1 10 pages Deterministic scour prediction equations for bridge abutments consider only the effects of hydraulic parameters and do not account for the uncertainties of scouring parameters. Treatment of these uncertainties would provide a mean for evaluating 'the level of risk in bridge foundation design. In this thesis, static reliability models are developed for the assessment of local scouring reliability around bridge abutments having relatively short lengths. A comprehensive model, mwhich is based on resistance-loading interference, incorporate dependent parameters. In the model, the relative abutment footing depth, which can be taken at least the relative maximum scour depth, and the linear combination of the relative approach flow depth and Froude number are defined as the system resistance and external loading, respectively. By examining the statistical randomness of the laboratory data reported in the literature, a bivariate lognormal distribution is found to represent the joint probability density function of dependent resistance and loading. Reliability expressions are developed in terms of resistance. In the independent model, which is also based on resistance-loading methodology, the system resistance is defined as a discharge leading to development of maximum scour depth around a bridge abutment. The independent model is also tested using the First Order Second Moment and the Monte Carlo techniques. Use of the models are illustrated in an example.