Oyuncu performansının odaklanma ile ilişkisi
The relationship of player performance with focus
- Tez No: 705231
- Danışmanlar: PROF. ALEV MERAL TOKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Performans, odaklanma, blokaj, Performance, focus, blockage
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Oyuncu, oyun oynama eylemi içerisinde olan sanatçıdır. Oyun kavramı ve oynama güdüsüyse insanlık tarihi kadar eski kavramlardır. Tapınma esnasındaki seremoniler, günlük hayatta kullanılan jest ve mimikler, avlanma esnasındaki hareketler, başımızdan geçen bir olayı anlatırken yeniden yaşıyormuşçasına anlatma hali, evcilik oyunlarındaki çocukların inandırıcı hali gibi bir çok örneğin temelinde oyun oynama güdümüz yatar. Performans en genel tanımıyla bir işi, oyunu veya benzeri bir süreci ortaya koyarken gösterilen başarı, belirlenen hedefe ne kadar ulaşıldığının gösterilmesidir. Oyuncunun performansından söz edilirken sahneleyeceği karaktere ne kadar yaklaştığından, kendisini izleyenlere bu karakteri ne kadar aktarabildiği göz önüne alınabilir. Odaklanmaysa bir iş ile meşgul olan zihnin, bu iş sırasında dikkatini çevresindeki diğer her türlü uyarana karşı kapalı tutarak konsantre olma halidir. Odaklanma süreci yaşantı geçmişi, psikolojik, nörolojik gibi bir çok etki ile artabilen veya azabilen bir ilişki içerisindedir. Oyuncunun performans anındaki role odaklanması, canlandıracağı karakteri oluştururken yaşadığı ön hazırlık süreci ile yakından ilişkilidir. Bu çalışma ile performansı etkileyen odaklanma süreci üzerine yapılan çalışmalardan ve oyuncuları gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak etkileyen blokajlardan bahsedilerek, performans ve odaklanma ilişkisinin açıklanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The actor is the artist who is in the act of playing games. The concept of play and the motive to play are as old as human history. Motive of play is on the basis of many examples such as ceremonies during worship, gestures used in daily life, movements during hunting, the state of telling an incident that happened to us as if we are living it again and the persuasive state of children in playing house. Performance, in its most general definition, is the demonstration of how far the target has been achieved when puting forward a business, game or similar process, When talking about the actor's performance, it can be taken into consideration how close he is to the character he is going to stage, and how much he is able to convey this character to his followers. The focus is not concentrating its attention to any other stimulus than one job on the busy mind. The focus process is in a relationship that can increase or decrease with many effects such as life history, psychological and neurological effects. The focus of the actor on the role at the moment of performance is closely related to the preliminary preparation process he experienced while forming the character he will portray. With this study, it is aimed to explain the relationship between performance and focus by mentioning the studies on the focus process affecting performance and the blockages that affect the players both physically and psychologically.