Assessment of the adequacy of 1975 Turkish Earthquake Design Code in the prevention of catastrophic building failure
1975 Türk Deprem Yönetmeliği'nin bina çökmesini önlemesi açısından yeterliliğinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 119342
  2. Yazar: ARİF ALPEREN KİBAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. POLAT GÜLKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kapasite Spektrumu Metodu (CSM), Performans değerlendirmesi, statik itme analizi, SAP2000, 1975 deprem yönetmeliği, ATC 40 vı, Capacity Spectrum Method, Performance evaluation, Pushover analysis, SAP2000, 1975 Turkish Earthquake Code, ATC 40 IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
1975 TÜRK DEPREM YÖNETMELİĞİNİN BİNA ÇÖKMESİNİ ÖNLEMESİ AÇISINDAN YETERLİLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Kibar, Arif Alperen Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Polat GÜLKAN Nisan 2002, 128 sayfa Yeni binaların deprem tasarımları, büyük depremler sırasında insan hayatını güvence altına alacağı düşünülen yapı şartnamelerine ya da yönetmeliklerine göre yapılmaktadır. Ancak, mevcut binaların bir çoğu, deprem etkilerinin yeterince iyi bilinmediği ya da şu anda belirtilenlerden daha düşük seviyede hesaba katıldığı yönetmeliklere göre tasarlanmıştır. Meydana gelen son depremlerde, tasarımı 1990 sonrası yürürlüğe giren şartnamelere göre yapılmış binaların davranışları tatmin edicidir. Deprem etkilerinin hesaba katıldığı dönemlerin öncesinde inşa edilen yapılarsa (mesela sadece düşey yüklere göre tasarlanmış yapılar), yetersiz yatay yük dayanımları ve kısıtlı süneklikleri yüzünden ağır hasara uğramışlardır. Yapıanalizindeki ilerlemelerle ortaya çıkan yöntemlerin sayesinde eski yönetmeliklerin yeterliliğiyle ilgili kaygılar ortadan kalkma yolundadır. Bu çalışma, 1975 Deprem Yönetmeliğinin (Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik, 1975) yürürlüğe girmesinden çeyrek asır sonra bir değerlendirmesini yapmayı amaçlamaktadır. Bu yönetmelik hükümlerine göre geçen süreç zarfında yapılan binlerce yapı, ülkenin şu anki betonarme bina varlığının oldukça büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu çalışmada 1975 yönetmeliğinin bina yıkımı afetini önlemede yeterli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Böylesi bir değerlendirme gerçekleştirmek için, üç bina için performans değerlendirmesi yapılmıştır. Bu binalardan ikisi mevcut binalardan seçilmiştir. Üçüncü bina ise bu çalışma için 1975 yönetmeliğine uygun olarak yeni tasarlanmıştır. Binaların üç boyutlu modelleri SAP2000 (CSI, 2001) programında hazırlanmıştır ve yine aynı programı kullanarak binaların statik itme analizleri yapılmıştır. Bu çalışmanın hedefi ATC 40 (1996) dokumam tanımlamalarına göre binaların performans seviyelerinin tesbit edilmesidir. Sonuçlar göstermiştir ki, tüm bina varlığı üzerinde bir genelleme yapılamasa da, 1975 yönetmeliğine göre tasarlanmış ve inşa edilmiş bir binanın birinci deprem bölgelerinin sarsıntı özelliklerine sahip bir deprem etkisi altında yıkım afetini yaşayacağı beklenmemelidir. Bu, aynı zamanda, 1975 yönetmeliğiyle hesaplanan ile son yönetmelikle hesaplanan taban kesme kuvvetleri arasındaki farkın, 1975 yönetmeliğinin güvenilirliğini doğrudan etkilemediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF THE ADEQUACY OF 197S TURKISH EARTHQUAKE DESIGN CODE FOR THE PREVENTION OF CATASTROPHIC BUILDING FAILURE Kibar, Arif Alperen M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Polat GÜLKAN April 2002, 128 pages The seismic design of new buildings is governed by the provisions of the building codes, which are intended to provide adequate protection and life safety during severe seismic events. Many of the existing buildings were, however, designed to earlier codes when seismic loads were not required, or the design was to lower levels of seismic loads of what is currently specified. During recent earthquakes, the behavior of reinforced concrete buildings designed according to the new seismic codes of the 1990s was found to be satisfactory. However, structures designed to earlier codes sustained severe damage due to insufficient lateral capacity and limited ductility. Concerns about the adequacy of earlier codes may be answered more accurately by introduction of relatively new structural analysis methods. inThis study has aimed to make an evaluation of 1975 Turkish Earthquake Code (TEC, 1975) a quarter century after it had been issued. To perform such an assessment, performance evaluation was carried out for three buildings. Two of these were real and one existed only as a design template. Three-dimensional models of the buildings were prepared to perform modal and pushover analyses by a readily accessible three-dimensional static and dynamic analysis program SAP2000 (CSI, 2001). The main objective of the study was to access the performance levels of the buildings by the procedures described in ATC 40 (1996). Results illustrated that, although it cannot be generalized for the overall building stock, a building designed and constructed according to 1975 TEC would not be expected to suffer catastrophic collapse under a possible earthquake excitation characteristic of seismic zone 1. This also showed that the difference between base shear forces calculated by 1975 TEC and latest code does not necessarily mean that buildings designed according to former are totally unsafe.