Seismic performance assessment of a residential building in Düzce during the 12 November 1999 Düzce earthquake
Düzce'deki bir konut binasının 12 Kasım 1999 Düzce depremi'ndeki sismik performansının değerlendirilmesi
- Tez No: 119265
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK SUCUOĞLU, PROF. DR. GÜNEY ÖZCEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: 12 Kasım 1999 Düzce Depremi, sismik performans, elastik ötesi itme analizi, elastik ötesi dinamik analiz, kapasite spektrumu yöntemi, deplasman katsayıları yöntemi. vı, 12 November 1999 Düzce Earthquake, seismic performance, pushover analysis, response history analysis, capacity spectrum method, displacement coefficients method. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
oz DUZCE'DEKI BİR KONUT BİNASININ 12 KASIM 1999 DÜZCE DEPREMİ'NDEKİ SİSMİK PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ Bayılı, Serhat Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güney Özcebe Temmuz 2002, 145 Sayfa Yıkıcı etkisi olan 12 Kasım 1999 Düzce Depremi'nden önce Düzce' deki yapı stoğu genel olarak 3 ila 5 katlı yapıların yaygın olduğu konut binalarından oluşmaktaydı. Bu depremden sonra, şehirdeki binaların hasar durumunda büyük çeşitlilik gözlenmişti. Bu çalışma için, Düzce'de bulunan ve 12 Kasım 1999 depremini nispeten az hasarla atlatmış 5 katlı bir konut binası seçilmiştir. Yapının taşıyıcı sistemi betonarme perde duvarlar ve çerçevelerden oluşmaktadır. Depremden sonra yapının perde duvarlarında ve bazı kirişlerinde yapısal hasara rastlanmıştır. Düşük beton kalitesi ve yapı elemanlarında yetersiz enine donatıkullanılmış olması yapıda gözlenen tatminkar sismik performans ile çelişen etmenler arasındadır. Yapısal özellikler, 1975 ve 1998 Türk deprem yönetmeliklerinin gereksinimleri ile karşılaştırılmıştır. Yapısal davranışı belirlemek amacıyla üç boyutlu elastik analizler, iki boyutlu elastik ötesi itme analizleri ve elastik ötesi dinamik analizler yapılmıştır. Yapının maruz kaldığı yüklemeleri yaklaşık olarak hesaplamak ve bulunan değerleri yapının Düzce Depremi sonrası hasar durumu ile karşılaştırmak için kapasite spektrumu ve deplasman katsayıları yöntemleri uygulanmış, ayrıca eleman uçlarında oluşan plastik dönme miktarları incelenmiştir. Yapılan analizlerin sonuçlan değerlendirilerek, incelenen yapının 12 Kasım 1999 Depremi'nde sergilediği sismik performansın nedenleri belirlenmiştir. Güçlü kolon - zayıf kiriş etkisinin, yapıda bulunan perde duvarların ve bu duvarların plandaki yerleşim yönlerinin, perde duvarların yapıdaki çerçeve sistemiyle sismik etki altında gösterdikleri etkileşimin ve yapısal elemanlarda kullanılan boyuna donatının kenetlenme boyunun yeterli olmasının binanın sismik performansında önemli rol oynadıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEISMIC PERFORMANCE ASSESSMENT OF A RESIDENTIAL BUILDING IN DÜZCE DURING THE 12 NOVEMBER 1999 DÜZCE EARTHQUAKE Bayılı, Serhat M. S. Thesis, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu Co-Supervisor: Prof. Dr. Güney Özcebe July 2002, 145 Pages Before the devastating 12 November 1999 Düzce Earthquake, the building stock in Düzce was mainly composed of residential buildings, among which 3 to 5 stories were most common. After the earthquake, buildings in the city exhibited a broad range of damage states. A 5-storied residential building in Düzce, which survived the Düzce Earthquake with relatively minor damage, was selected for this study. Its structural system was composed of reinforced concrete shear walls and moment- resisting frames. Structural damage was observed in the shear walls and in some of its beams after the earthquake. Poor concrete strength and inadequate transverse reinforcement in the members were among the factors contradicting with the observed satisfactory performance of the structure. mStructural properties were compared with the requirements of the 1975 and 1998 Turkish Earthquake Codes. Three-dimensional elastic analyses and two-dimensional inelastic pushover and response history analyses were conducted to determine the structural response. Capacity spectrum method, displacement coefficients method were applied, and the plastic rotations at the member ends were analyzed to determine the predicted demands under the Düzce Earthquake. Analysis results were interpreted considering the observed damage state of the structure. Using the results of the analyses, the reasons behind the observed satisfactory seismic performance of the structure were identified. Strong column-weak beam effect, presence and orientation of the shear walls and their combined action with the moment-resisting frames under seismic action, and the adequacy of the anchorage length of the member longitudinal reinforcements were determined to play significant roles in the observed seismic performance.