Use of friction dampers in high-rise steel structures
Yüksek çelik yapılarda sürtünme sönümleyici cihazların kullanılması
- Tez No: 119343
- Danışmanlar: PROF. DR. POLAT GÜLKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürtünme Sönümleyici Cihazlar, Yüksek Yapı, Bina Çerçevesi, Çelik Çerçeve, Deprem, SAP2000, Hasar. vı, Friction Damper, High-Rise, Building Frame, Steel Frame, Earthquake, SAP2000, Damage. rv
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz YÜKSEK ÇELİK YAPILARDA SÜRTÜNME SÖNÜMLEYİCİ CİHAZLARIN KULLANILMASI Çelik, Hüseyin Çetin Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmam: Prof Dr. Polat Gülkan Nisan 2002, 112sayfe Bu tezde, sürtünme sönümleyici cihazlar yerleştirilmiş yüksek çelik çerçevelerin deprem anındaki davranışları analitik olarak incelenmektedir. Bir sismik hareketin sonucunda yapıda oluşan hasarlar, yapısal elemanların elastik olmayan deformasyonları sonucu emilen histeretik enerji ile doğrudan ilişkilidir. Histeretik enerjinin miktarı, dolayısıyla yapıda oluşan hasarların derecesi, yapı içerisine yerleştirilen sürtünme sönümleyici cihazlar sayesinde azaltılabilir. Şiddetli yer hareketleri sırasında, sürtünme sönümleyici cihazlar önceden belirlenmiş yükseviyesinde kayarlar ve böylece deprem enerjisinin büyük bir kısmı, yapısal elemanların elastik olmayan deformasyonlarından ziyade, sürtünme sonucunda soğurulur. Değişik deneysel çalışmaların ve deprem dataları ile yapılan zaman tanım alanına dayalı elastik olmayan, dinamik deprem analizlerin sonuçları, sürtünme sönümleyici cihaz eklenmiş çelik çerçevelerin, normal çelik çerçevelerle karşılaştırıldığında çok daha iyi bir performansa sahip olduklarım göstermektedir. Bu çalışmada, genel amaçlı yapı analiz programı SAP2000 ile 20 kata kadar çerçevelerin modellenmesi ve analizi yapılmaktadır. Sonuçlar, optimum şekilde tasarlanmış sönümleyici cihazların deprem enerjisinin büyük bir kısmım soğurabildiğini ve potansiyel hasarları ve deplasman genliklerini azaltabildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF FRICTION DAMPERS IN HIGH-RISE STEEL STRUCTURES Çelik, Hüseyin Çetin M.Sc.s Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Polat Gülkan April 2002, 112 pages In this thesis, responses of high-rise steel frames equipped with friction dampers to different ground excitations are studied analytically. The damage experienced by a structure as a result of a seismic excitation is directly related to the amount of hysteretic energy absorbed by inelastic deformations of the structural members. The amount of hysteretic energy, and thus the level of the damages can be decreased by means of friction dampers inserted in parts of the structure. During severe ground motions, the friction dampers slip at a pre-determined load level and a large portion of the earthquake input energy is dissipated mechanically in friction rather than iiiinelastic deformations of the main structural components. Results of experimental studies and inelastic time-history dynamic analysis with different ground motions show that friction damper braced steel frames have superior performance when compared to other computed response of the bare frame systems. In this dissertation, modeling and analysis of frames up to 20 stories tall are carried out by means of general-purpose structural analysis program SAP2000. Calculations show that optimally designed dampers can dissipate the major portion of the input energy, and reduce the potentially damaging and displacement amplitudes.