The Phylogeny of wild goats (Capra aegagrus E. ) in Turkey as determined by mtDNA d-coop sequencing
Türkiye'deki yaban keçilerinin (Capra aegagrus E. ) soyağacının mtDNA d-halkası dizilimleriyle belirlenmesi
- Tez No: 119348
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT KENCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: yaban keçisi, Capra aegagrus, müdahalesiz DNA örneklemesi, filogenetik, evcilleşme. vı, Wild goat, Capra aegagrus, noninvasive sampling, phylogenetics, domestication. İV ¥.£. YÖÎİS£KÖ£R£ra
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz TÜRKİYE'DEKİ YABAN KEÇİLERİNİN (Copra aegagrus E.) SOYAĞACININ mtDNA D-HALKASI DİZİLİMLERİYLE BELİRLENMESİ Balkız, Özge Y. Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Aykut Kence Eylül 2002, 91 sayfa Yaban keçileri (Capra aegagrus) Türkiyede geniş bir yayılıma sahiptir. Bugüne kadar tür üzerine Türkiye'de hiçbir genetik çalışma yapılmamıştır. Bugüne kadar evcil keçilerin atalarım ortaya çıkarmayı amaçlayan birçok çalışmada, evcil keçilerin atalarının yaban keçileri (Capra aegagrus) olduğu bulunmuştur. Arkeolojik bulgular, Türkiye'nin keçiler ve diğer evcil hayvanların evcilleşme merkezlerinden biri olduğunu öne sürmektedir. Ancak, bugüne kadar Türkiye'de, evcil keçilerin atası olabilecek populasy onları belirlemeye yönelik hiçbir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada, müdahalesiz DNA örneklemesi yöntemi kullanılarak yaban keçilerinden dışkı ve doku örnekleri toplanmıştır. MtDNA D-halkası dizilimleri üzerine yapılan filogenetik araştırmalar, Türkiye'deki yaban keçisi populasyonlarının birbirleri ve evcil keçiler arasındaki farklılaşmanın tayininde kullanılmıştır. Bulgular, dizilimlerdeki 75 baz çiftlik bir farktan dolayı Türkiye'deki doğu ve batı populasyonları arasında belirgin bir farklılaşma olduğunu göstermektedir. Filogenetik analizlerde, bütün domestik soyların doğupopulasyonlarıyla gruplandıkları görülmektedir. Bu bulgu, Türkiye'nin doğusunda olası bir evcilleşme merkezi olduğunu göstermektedir. Aynı olasılık yaban ve evcil keçi populasyonları arasındaki ve içlerindeki nükleotid farklarında da ortaya çıkmaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda, yaban keçilerinin Türkiye'nin hem doğu hem de batısındaki populasyonları 2 ayrı EAB (Evrimsel Açıdan Anlamlı Birim) olarak tanımlanmalıdır. Olası evcilleşme merkezlerinin ve atasal populasyonlarının tanımlanması, evcil keçi soylarının genetik iyileştirilmelerinde kullanılabileceğinden büyük önem taşımaktadır. Gelecekteki çalışmalarda, bu çalışmadan elde edilen bilgiler kullanılabilir, ayrıca bu çalışmayı tamamlayıcı nitelikte olan nükleer genom çalışmaları da önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PHYLOGENY OF WILD GOATS {Copra aegagrus E.) IN TURKEY AS DETERMINED BY mtDNA D-LOOP SEQUENCING Balkız, Özge M.Sc. Department of Biological Sciences Supervisor: Prof. Dr. Aykut Kence September 2002, 91 pages Wild goats (Çapra aegagrus) have widespread distribution in Turkey. Until today there had been no genetic studies carried out on the species in Turkey. Several studies, which focused on the ancestors of domestic goats revealed that one of the most possible progenitor species of domestic goats are the wild goats (Capra aegagrus). From the archeological findings, Turkey is suggested to be one of the domestication centers for goats and other livestock animals. However until today, there have not been any studies that focused on revealing the possible ancestral populations of domestic goats in Turkey. In this study, noninvasive sampling is carried out to collect fecal and tissue samples from wild goats. The phylogenetic analysis on mtDNA D-loop sequencing is used to reveal the differentiation of wild goat populations within Turkey, and their differentiation from the domestic goats. The findings suggested that; there is a clear differentiation between eastern and western wild goat populations in Turkey due to the 75 base pairs difference in the sequences. In the phylogenetic analysis all of the domestic lineages grouped with eastern populations, which indicate a possible 111 T.C.YÜKStAÖCRttTMKUKUU/ DOK0MANTASYOM MERKEZİdomestication that took place in eastern Turkey. The same possibility was also revealed by the nucleotide differences between and within the populations of wild and domestic goats. According to these results, both the eastern and western Turkey populations of wild goats can be considered as two separate ESU's (Evolutionary Significant Unit). Identification of possible domestication centers and also possible ancestral populations are quite important as these populations can be used in genetic improvement studies of domestic goats. In future studies, the information gathered from this study can be used, and it is also suggested to study the nuclear genome to complement these results.