Control of an industrial robot via internet
Endüstriyel bir robotun internet üzerinden kontrolü
  1. Tez No: 119367
  2. Yazar: ALİ OSMAN BOYACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. E. İLHAN KONUKSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Robot Kontrolü, İnternet Tabanlı Teleoperasyon, Uzaktan Deney, Puslu Mantık Kontrolü, İstemci Sunumcu Uygulamaları, Soket Programalama IV, Robot Control, Internet Based Teleoperation, Remote Experimentation, Fuzzy Logic Control, Client-Server Application, Socket Programming
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
öz ENDÜSTRİYEL BİR ROBOTUN İNTERNET ÜZERİNDEN KONTROLÜ Boyacı, Ali Osman Yüksel Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. E. İlhan Konukseven Eylül 2002, 179 sayfa Bu tez çalışmasında, İnternet tabanlı teleoperasyon amaçlı bir bilgisayar programının ve bir deney ortamının 6 serbestlik dereceli bir endüstriyel robot kullanarak geliştirilmesi anlatılmaktadır. Endüstriyel robotun İnternet üzerinden sürekli kontrolü için bir istemci-sunumcu yazılım uygulaması geliştirilmiştir. Kullanıcılar bu uygulama aracılığıyla, robotun çalışma alanı içine yerleştirilmiş bir kağıt üzerine İnternet üzerinden çizim yapabilmektedirler. Ayrıca, tez çalışmasında uygulamaya eklenen bir puslu mantık kontrol sistemi de anlatılmaktadır. Bu puslu kontrol sisteminin amacı İnternet iletişimindeki rastgele gecikmelerin etkisinin en aza indirgenmesidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTROL OF AN INDUSTRIAL ROBOT VIA INTERNET Boyacı, Ali Osman M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. E. İlhan Konukseven September 2002, 179 pages In this thesis study, the development of a software program and a test bed for Internet based teleoperation with a 6 DOF industrial robot is discussed. A client-server software application for continuous control of the industrial robot through the Internet is developed. By using the application, users are able to make drawings on a paper placed in the robot's work space through the Internet. In the thesis also a fuzzy logic control model integrated with the software application is described. The aim of the fuzzy controller is to minimize the effects of random time delays faced in Internet communication.