Component-oriented modeling of land cadastre information system using COSEML
COSEML kullanılarak tapu ve kadastro bilgi sisteminin bileşen yönelimli modellenmesi
  1. Tez No: 119378
  2. Yazar: AYŞE KOZAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HİKMET DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bileşen Yönelimli Yazılım Mühendisliği, Bileşen Yönelimli Yazılım Mühendisliği Modelleme Dili, Bileşen Yönelimli Çözümleme, Tasarım ve Modelleme, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi vı, Component-Oriented Software Engineering, Component-Oriented Software Engineering Modeling Language, Component-Oriented Analysis, Design and Modeling, Land Registry and Cadastre Information System IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz COSEML KULLANILARAK TAPU VE KADASTRO BİLGİ SİSTEMİNİN BİLEŞEN YÖNELİMLİ MODELLEMESİ Kozak, Ayşe Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Hikmet Doğru Eylül 2002, 135 sayfa Bu çalışma, Bileşen Yönelimli Yazılım Mühendisliği Modelleme Dili (COSEML)'nin sunduğu Bileşen Yönelimli Yazılım Mühendisliği yaklaşımım destekleyen bir modelleme işini kapsamaktadır. Özel olarak, örnek çalışma Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) adına geliştirilmiş, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS)'nin bir alt modülü olan Tapu Sicil Uygulama Yazılımı seçildi. Bileşen Yönelimli Yazılım geliştirme için geliştirilmiş grafiksel editor, COSECASE vl.O, kullanıldı. Bu tasarım modelleme çalışmasında, ilk olarak tüm sistem yukarıdan-aşağıya yaklaşımına göre alt parçalarına bölündü, sonra parçalar arasındaki arabirimler tanımlandı. Parçalar bileşen seviyesinde iken, bileşenler aşağıdan-yukarıya yaklaşımı ile birleştirildi. Ayrıca, tasarımcılar için bu tez çalışması kapsamında gerçeklenen bileşen yönelimli yaklaşım ile model tasarlamanın ana noktalan özetlendi. Yazılım geliştirmede, kod yazımından, önceden geliştirilmiş yazılım bileşenlerinin birleştirilmesine doğru yönelim, yine TAKBİS'in bir alt modülü olan Ofis Otomasyon Yazılımı kapsamında daha önceden geliştirilmiş bir bileşen (Personel) Tapu Sicil Uygulama Yazılımı ile kaynaştırılarak örneklendi. Ayrıca, daha önceden başarıyla sonuçlandırılmış bir nesne yönelimli tasarımmodeli tanımlanmış yazılım metrikleri üzerinden bu tez çalışması kapsamında gerçeklenmiş bileşen yönelimli tasarım modeli ile karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPONENT-ORIENTED MODELING OF LAND REGISTRY AND CADASTRE INFORMATION SYSTEM USING COSEML Kozak, Ayşe MS, Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Hikmet Doğru September 2002, 135 pages This thesis covers a modeling work supporting Component-Oriented Software Engineering (COSE) approach presented by Component-Oriented Software Engineering Modeling Language (COSEML). Specifically, Land Register Application Software, a module of the Land Registry and Cadastre Information System (TAKBİS), developed on the behalf of the General Directorate of Land Registry and Cadastre (TKGM) of Turkey, was selected as a case study. COSECASE vl.O, a graphical editor for the development of Component-Oriented software, has been used. In this design modeling activity, the whole system was decomposed into building blocks in a top-down order, then interfaces between these blocks were defined. When the blocks were in component level, they were integrated via a bottom-up approach. Also, guidelines for the designers to design models with component-oriented approach as realized within this thesis work were outlined. Transformation from code writing to the integration of previously developed software components, in software development, was demonstrated mby integrating a previously developed component (Personnel) of the Office Automation Software, a module of TAKBİS, into the Land Register Application Software. In addition, a previously accomplished Object-Oriented (00) design model was compared on some predefined software metrics with the newly realized Component-Oriented (CO) design model that had come out of mis thesis work.