Enhanced coagulation of raw water of Ankara city
Ankara şehrinin ham suyunda ileri koagülasyon çalışması
- Tez No: 119377
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ B. DİLEK, PROF. DR. ÜLKÜ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Trihalometan, İleri Koagülasyon, THMOP, Alum, PAC1 vı, Trihalomethane, Enhanced coagulation, THMFP, Alum, PAC1 IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz ANKARA ŞEHRİNE* HAM SUYUNDA İLERİ KOAGULASYON ÇALIŞMASI ATLI, Esra Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Filiz B. Dilek Ortak Tez Danışmam: Prof. Dr. Ülkü Yetiş Eylül 2002, 105 sayfa Son yıllara kadar içmesuyu arıtımında üzerinde en çok yoğunlaşılan parametreler, suyun içindeki organik, inorganik maddelerin ve patojenik mikroorganizmaların ortamdan uzaklaştırılmasıydı. İnorganik madde giderimi için çöktürme, organik madde giderimi için koagülasyon ve patojenik mikroorganizma giderimi için klorlama yeterli oluyordu. Ancak 19701i yılların sonlarında başlayan araştırmaların bulgularına göre içmesuyu arıtma tesislerinde dezenfektan olarak kullanılan klorun, baraj sularındaki doğal organik maddelerle (DOM) reaksiyona girerek“dezenfeksiyon yan ürünleri (DYÛ)”olarak tanımlanan ve kanserojen oldukları bilinen klorlu-organik bileşiklerin oluşumuna yol açtıkları ortaya çıkmıştır. Bu ürünler arasından en yaygını trihalometan (THM) bileşikleridir. Dünyada gittikçe daha sıkı standartlara yer verilirken, ülkemiz içme suyu standartlarında bu yönde herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Arıtma tesislerinde bulanıklığı gidermek için kullanılan kimyasal koagülasyon işlemi, optimize edildiğinde, bulanıklığın yanı sıra DYÜ oluşturan organik maddelerin dearıtımını sağlamaktadır ve bu işlem ileri koagülasyon olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada Ankara İvedik İçmesuyu Arıtma Tesisi (DAT) girişinden alınan su numunelerine, 2 mg/L klor ile ön klorlama, alum ve polialuminyumklorür (PAC1) ile ileri koagülasyon uygulanmış, organik madde giderimi için optium dozlar ile pH belirlenmiştir. Organik madde miktarının takibinde uçurulamayan organik karbon (UOK) ve ultraviyole absorbans (UV(A)) parametreleri kullanılmıştır. Koagülasyon çalışmaları sırasında pH'nın artan alum dozuyla azaldığı ve bu sonucun UOK ve UV(A) giderimlerini olumsuz, toplam THM (TTHM) giderimini ise olumlu etkilediği görülmüş ve pH 5.5 değeri alum koagülasyonunda optimum değer seçilmiştir. Alum koagülasyonu pH kontrollü ile uygulandığında, 75 mg/L alum dozunda; % 70 UOK, % 79 UV(A) ve % 53 TTHM giderimi sağlanmıştır. Koagülasyon çalışmaları PAC1 ile uygulandığında ise UOK, UV(A) ve TTHM giderimlerinde % 30'dan daha fazla verim sağlanamamıştır. Kurtboğazı ve Çamlıdere su kaynakları TTHM oluşturma potansiyeli (TTHMOP) bakımından aylık olarak incelendiklerinde, en yüksek değerler Nisan 2002'de Kurtboğazı 'nda 452 ug/L ve Çamlıdere'de 368 ug/L olarak ölçülmüştür. THMOP izleyici parametreleri arasından en uygununun UOK olduğu belirlenmiş. Bunlara ek olarak, DAT çıkış suyu da mevsimsel olarak incelenmiş ve Ankara şehrine dağıtılan suda TTHM seviyeleri ilkbahar mevsiminde 79 ug/L, diğer mevsimlerde ise 35 - 45 ug/L arasında ölçülmüştür. Bu değerler Amerika Çevre Koruma Örgütü (USEPA)'nün 1. kademe sınır değerlerinin altında olmasına rağmen, öngörülen 2. kademe sınır değeri olan 40 ug/L'nin üzerindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENHANCED COAGULATION OF RAW WATER OF ANKARA CITY ATLI, Esra M.Sc. Thesis, Environmental Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Filiz B. Dilek Co-Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yetiş September 2002, 105 pages During the recent years, the most emphasized parameters in the treatment of drinking water were the removal of organic, inorganic matter, and pathogenic microorganisms from the environment. It was sufficient to apply sedimentation for inorganic matter, coagulation for organic matter, and chlorination for microorganism removals. However, according to the results of the studies made at the late 1970s, it was discovered that chlorine as a disinfectant, reacts with the natural organic matter (NOM) in the reservoir waters and the reaction results in the formation of chlorinated organic compounds that are known to be carcinogenic and defined as“disinfection by products”(DBPs). Among these by-products, the most common are the trihalomethane (THM) compounds. While most of the countries have started to set more strict standards, there has not been any arrangement on this matter in the drinking water standards in Turkey. The chemical coagulation process used for the turbidity removal in the treatment plants, also provide DBP precursor removal when optimised and this inprocess is defined as enhanced coagulation. In this study, to the water samples taken from the Ankara İvedik Drinking Water Treatment Plant (IWTP), 2 mg/L chlorine has been used for prechlorination, alum and polyaluminum chloride (PAC1) have been used for enhanced coagulation, and the optimum pH and doses have been determined for the removal of organic matter. During the monitoring of organic matter content, nonpurgeable organic carbon (NPOC) and ultraviolet absorbance (UV(A)) parameters have been used. During the coagulation studies, it was observed that the pH decreased as the alum dose was increased and this result negatively affected the NPOC and UV(A) removals, but positively affected the total THM (TTHM) removal, and the optimum pH value of 5.5 has been selected. When alum coagulation is performed at controlled pH conditions at 5.5, 70% NPOC, 79% UV(A), and 53% TTHM removal has been obtained at 75 mg/L alum dose. When the coagulation studies were performed with PAC1, no more than 30% removal could be obtained for NPOC, UV(A), and TTHM. When Kurtboğazı and Camhdere water reservoirs were investigated on the basis of their monthly TTHM formation potential (TTHMFP), the highest values were measured in April 2002 as 452 \igfL for Kurtboğazı and 368 ng/L for Camhdere. For the monitoring of THMFP, the best parameter was determined as NPOC. Additionally, the effluent water of IWTP has been investigated on a seasonal basis and the TTHM levels in the water distributed in Ankara were measured as 79 (ig/L in spring, and 35 - 45 |J.g/L in the other seasons. Although these values are below the Stage I limit values of United Stated Environmental Protection Agency (USEPA), they are above the Stage II limit value of 40 ng/L.