Synthesis and characterization of tungsten carbonyl complexes containing an alkyne and a trialkylphosphine ligands
Alkin ve trialkilfosfin ligandlarını içeren wolfram karbonil komplekslerinin sentezi ve karakterize edilmesi
- Tez No: 119382
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Wolfram, wolfram karbonil kompleksleri, karbon monoksit, alkin bis-(trimetilsilil)asetilen, fosfıt, fosfin, trimetilfosfit, trisiklohekzilfosfin, yer değiştirme, fotokimyasal yerdeğiştirme. vı, Tungsten, tungsten carbonyl complexes, carbon monoxide alkyne, bis-(trimethylsilyl)acetylene, phosphite, phosphine, trimethylphosphite, tricyclohexylphosphine, substitution, photochemical substitution. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz ALKİN VE TRİALKİLFOSFİN LİGANDLARINI İÇEREN WOLFRAM KARBONİL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZE EDİLMESİ Demircan, Oktay Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim Özkâr Temmuz 2002, 74 Sayfa Bir asetilen ve bir trialkilfosfit veya trialkilfosfin içeren bazı wolfram(O) karbonil kompleksleri W(CO)6'dan başlayarak sentezlendi ve İR, 'H-NMR, 13C- NMR, and 31P-NMR spektroskopik yöntemleri kullanılarak karakterize edildi. Bu çalışmada, c/s-W(CO)4(rı2-BTMSA)P(OCH3)3 üç ayrı yol kullanılarak hazırlanmaya çalışıldı: i) W(CO)sP(OCH3)3 kompleksindeki bir karbonil ligandı ile bis-(trimetilsilil)asetilen, BTMSA, ligandının fotokimyasal yerdeğiştirme tepkimesi; ii) fotokimyasal olarak hazırlanan yarı kararlı W(CO)4P(OCH3)3THF kompleksindeki tetrahidrofuranm, THF, BTMSA ile yerdeğiştirme tepkimesi;iii) W(CO)5(r|2-BTMSA) kompleksinin P(OCH3)3 ligandı ile termal yerdeğiştirme tepkimesi. Bütün bu üç sentez yöntemleriyle, İR spektroskopisinde görüldüğü gibi, cw-W(CO)4(r|2-BTMSA)P(OCH3)3 kompleksine çözelti içinde hazırlandı, ancak bu kompleks saf olarak elde edilemedi. Trisiklohekzilfosfın ligandının, fotokimyasal olarak hazırlanan, yarı kararlı W(CO)sTHF kompleksiyle yerdeğiştirme tepkimesi sonucu iki ayrı ürün oluştu: W(CO)5P(c-C6Hıı)3 ve fra«5-W(CO)4(P(c-C6Hı 1)3)2 kompleksleri. Bu kompleksler saflandırıldı ve İR, ^-NMR, 13C-NMR ve 31P-NMR spektroskopik yöntemleriyle tanımlandı. W(CO)5P(c-C6Hn)3 kompleksinin yapısı tek kristal X-ışınları kırınımı yöntemiyle tanımlandı. W(CO)5P(c-C6Hn)3 kompleksinin BTMSA ile fotokimyasal yerdeğiştirme tepkimesi sonucu İR spektroskopisinde görüldüğü gibi cis- W(CO)4(n -BTMSA)P(c- C6Hn)3 ve ^ra«5-W(CO)4(P(c-C6Hı 1)3)2 komplekslerine çözelti içinde hazırlandı. Birinci kompleks saflandırılamadı ama ikinci kompleks hem saflandırıldı hem de İR, 'H-NMR, 13C-NMR ve 31P-NMR spektroskopileriyle tanımlandı. Ayrıca W(CO)5(rı2-BTMSA) kompleksinin P(c-C6Hn)3 ligandı ile yerdeğiştirme tepkimesiyle cw-W(CO)4(rı2-BTMSA)P(c-C6Hıı)3 ve ^ra^-W(CO)4(P(c-C6H1 1)3)2 kompleksleri elde edildi. Ancak, sadece ikinci kompleks saflandırılabildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF TUNGSTEN CARBONYL COMPLEXES CONTANING AN ALKYNE AND A TRIALKYLPHOSPHINE LIGANDS Demircan, Oktay MS., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Saim Özkâr July 2002, 74 pages Some carbonyl-tungsten(O) complexes containing an alkyne and an trialkylphosphite or trialkylphosphine were synthesized starting with W(CO)ö and characterized by using IR, !H-NMR, 13C-NMR, and 31P-NMR spectroscopies. The synthesis of cw-W(CO)4(n2-BTMSA)P(OCH3)3 was attempted to be synthesized by three ways: i) by the photochemical substitution reaction of W(CO)5P(OCH3)3 with bis-(trimethylsilyl)acetylene, BTMSA,; ii) by the 111replacement of tetrahydrofuran (THF) in the photochemically generated metastable complex, W(CO)4P(OCH3)3THF,; iii) by the thermal substitution reaction of W(CO)5(t|2-BTMSA) with P(OCH3)3. All these three reactions generated the cis- W(CO)4(ti2-BTMSA)P(OCH3)3 complex in the solution, as identified by IR spectroscopy. However, the complex could not be isolated. Tricyclohexylphosphine gave the substitution reaction with photochemically prepared metastable W(CO)5THF complex yielding two different products: W(CO)5P(c-C6Hn)3 and frara-W(CO)4(P(c-C6Hıı)3)2. These complexes could be isolated and characterized by IR, ^-NMR, 13C-NMR, 31P-NMR spectroscopies. The structure of W(CO)5P(c-C6Hn)3 was determined by single crystal X-ray diffraction. Photochemical substitution reaction of W(CO)5P(c-C6Hn)3 complex with BTMSA generated cw-W(CO)4(rı2-BTMSA)P(c-C6Hıı)3 and trans-W(CO)4(?(c- C6Hn)3)2 complexes in solution as determined by IR spectroscopy. The former complex could not be isolated, while the latter one was isolated and characterized by IR, 'H-NMR, 13C-NMR, 31P-NMR spectroscopies. The substitution reaction of W(CO)5(n2-BTMSA) with P(c-C6Hn)3 generated also cw-W(CO)4(r|2-BTMSA)P(c- C6Hn)3 and trans- W(CO)4(P(c-C6Hn)3)2 complexes. However, only the later complex could be isolated.