The Effect of spreadsheet and dynamic geometry software on the mathematics achievement and mathematics self-efficacy of 7th grade students
Elektronik tablolama ve dinamik geometri yazılımının 7. sınıf öğrencilerinin matematik başarısı ve matematik özyeterlik algısına etkisi
- Tez No: 119381
- Danışmanlar: PROF. DR. PETEK AŞKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Autograph Tabanlı Öğretim, Elektronik Tablolama Tabanlı Öğretim, Geleneksel Matematik Öğretimi, Matematik Öz-yeterlik Algısı, Bilgisayar Öz- Yeterlik Algısı, Matematik Başarısı. vı, Autograph Based Instruction, Spreadsheets Based Instruction, Traditionally Based Instruction, Mathematics Self-Efficacy, Computer Self-Efficacy, Mathematics Achievement. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz ELEKTRONİK TABLOLAMA VE DİNAMİK GEOMETRİ YAZILIMININ 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MATEMATİK BAŞARISI VE MATEMATİK ÖZYETERLİK ALGISINA ETKİSİ IŞIKSAL, Mine Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Tez Danışmanı: Prof. Dr. Petek Aşkar Haziran 2002, 120 Sayfa Bu çalışmanın amacı, elektronik tablolama ve dinamik geometri yazılımının 7. Sınıf öğrencilerinin matematik başarısı ve matematik öz-yeterlik algısına etkisini incelemektir. Araştırma, Ankara Özel Bilkent İlköğretim Okulu'ndan 64 yedinci sınıf öğrencisiyle 2001-2002 öğretim yılı ilkbahar döneminde yürütülmüştür. Çalışmada, deney guruplarına sırasıyla Autograph Tabanlı Öğretim (ATÖ) ile Elektronik Tablolama Tabanlı Öğretim (ETTÖ) yöntemleri, kontrol gurubuna ise Geleneksel Matematik Öğretim (GMÖ) yöntemi uygulanmıştır. Çalışma 3 hafta sürmüş, Matematik Başarı Testi ile Matematik Öz- Yeterlik Algısı Ölçeği ön-test ve son-test olarak kullanılmıştır.Araştırmanın hipotezlerini test edebilmek için, Kovaryans Analizi,Çok Değişkenli Kovaryans Analizi, Korelasyon Analizi ve t-test kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları şöyledir: (1) ATÖ ve GMÖ grupları anlamlı düzeyde ETTÖ grubundan matematik başarısı yönünden daha yüksek ortalamaya sahiptirler.Buna karşın,ATÖ ve GMÖ yöntemleri ile öğretim alan öğrencilerin matematik başarıları arasında anlamlı bir fark yoktur.(2) ATÖ yöntemi ile öğretim alan öğrenciler anlamlı düzeyde GMÖ yöntemi ile öğretim alan öğrencilerden matematik özyeterlik algıları açısından daha yüksek ortalamaya sahiptirler. Buna karşın ATÖ ve ETTÖ yöntemi ile öğretim alan öğrenciler ile ETTÖ ve GMÖ yöntemi ile öğretim alan öğrenciler arasında matematik öz-yeterlik algıları açısından analamlı bir fark yoktur. (3) Matematik başarı ile matematik öz-yeterlik algısı son test sonuçlan arasında, matematik öz-yeterlik algısı ile bilgisayar öz-yeterlik algısı son test sonuçları arasında ve matematik başarısı ile bilgisayar öz-yeterlik algısı son test sonuçları arasında anlamlı bir ilişki vardır. (4) Erkek ve kız öğrencilerin matematik başarısı ve matematik öz-yeterlik algıları arasında anlamlı bir fark yoktur. Buna karşın, erkek öğrenciler bilgisayar öz-yeterlik algıları açısından anlamlı düzeyde kız öğrencilerden daha yüksek ortalamaya sahiptirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF SPREADSHEET AND DYNAMIC GEOMETRY SOFTWARE ON THE MATHEMATICS ACHIEVEMENT AND MATHEMATICS SELF-EFFICACY OF 7th GRADE STUDENTS IŞIKSAL, Mine M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Petek Aşkar June 2002, 120 pages The purpose of the study was to investigate the effect of spreadsheet and dynamic geometry software on the mathematics achievement and mathematics self- efficacy of 7* grade students. The research was conducted on 64 seventh grade students from Özel Bilkent İlköğretim Okulu, in Ankara during the spring semester of the 2001-2002 academic year. During the study, experimental groups received Autograph Based Instruction (ABI) and Spreadsheet Based Instruction (SBI) respectively where; control group received Traditionally Based Instruction (TBI). The study prolonged for three weeks. Mathematics Achievement Test (MAT) and Mathematics Self-Efficacy Scales (MSES) were used as pre and posttests. inAnalysis of Covariance, Multivariate Analysis of Covariance, Correlation Analysis, and Independent t-test were used for testing the hypothesis of the study. Results of the study were as follows: (1) ABI and TBI groups had significantly greater mean scores than SBI group with respect to mathematics achievement. However, there was no significant mean difference between the ABI and TBI groups with respect to mathematics achievement. (2) ABI group had significantly greater mean scores than TBI group with respect to mathematics self-efficacy. However, there was no significant mean difference between ABI and SBI groups and there was no significant mean difference between SBI and TBI groups with respect to mathematics self-efficacy. (3) There was a statistically significant correlation between post-test scores of Mathematics Self-Efficacy and Mathematics Achievement, Mathematics Achievement and Computer Self-Efficacy, Mathematics Self-Efficacy and Computer Self-Efficacy. (4) There was no significant mean difference between boys and girls with respect to mathematics achievement and mathematics self-efficacy. However, boys had significantly greater mean scores than girls with respect to computer self-efficacy.