Modelling of nitrogen removal in Ankara Wastewater Treatment Plant
Ankara Atıksu Arıtma Tesisi'nde nitrojen arıtımının modellenmesi
- Tez No: 119404
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL F. GÖKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: ASM1, ototrofîk büyüme, kinetik parametreler, nitrojen dağılımı, SSSP, simülasyon. vı, ASM1, autotrophic growth, kinetic parameters, nitrogen fractionation, SSSP, simulation. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz ANKARA ATTKSU ARITMA TESİSİNDE NİTROJEN ARrnMININ MODELLENMESİ Kim,Eun-ah Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Celal F. Gökçay Haziran 2002, 1 13 sayfa Günümüzde birçok ülkedeki çevre kanunları, arıtma tesisi atıksularında karbon, nitrojen ve fosfor için oldukça sıkı kalite standartları gerektirmektedir. Bu ise biyolojik arıtma sistemlerinde karmaşık dizayn, işletme ve kontrol yaklaşımları gerektirmektedir. Sonuç olarak, böylesi karmaşık sistemlerin simülasyonu için kompleks matematiksel modellere dayalı bilgisayar programlan geliştirilmiştir. Giriş suyu karakteristiklerinin KOİ ve Nitrojen dağılımına bağlı olarak belirlenmesi, biyolojik nütriyent arıtımı sistemlerinin dizayn ve işletmesinde önem kazanmıştır. Literatürde KOİ, N dağılımı ve biyokinetik parametrelerin belirlenmesi amacıyla birçok metod önerilmektedir. Buna rağmen, metodların hiçbiri henüz standartlaşmamıştır. Evsel atıksuların KOİ ve N dağılımları ülkeden ülkeye ve iklimden iklime değişim göstermektedir.Çalışma süresince, Ankara Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi'nden (AMAAT), atıksu numuneleri düzenli olarak alınmış ve fiziksel-kimyasal metodlarla analiz edilmiştir. Laboratuvar ölçekli reaktör, nitrifikasyon için bir aerobik tank ve denitrifikasyon için bir anoksik tanktan oluşmaktaydı. Tanklardan alınan atıksuda TKN, N03-N, NH3-N analiz edilmiştir. Bu donelere bakılarak kurulan nitrifikasyon-denitrifikasyon sistemi Aktif Çamur Model 1 (ASMl)'e göre SSSP programı kullanılarak kalibre edilmiştir. Simülasyon sonucunda laboratuvar ölçeğindeki ünitede nitrojen arıtımı kabul edilebilir doğrulukta tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELLING OF NITROGEN REMOVAL IN ANKARA WASTEWATER TREATMENT PLANT Kim,Eun-ah M.Sc, Environmental Engineering Department Supervisor: Pro£ Dr. Celal F. GÖkçay June 2002, 108 pages Nowadays environmental legislations in many countries have all imposed strict effluent quality standards for carbon, nitrogen and phosphorous for wastewater treatment plants. This in turn caused complicated design, operation and control of biological treatment systems. As a result, computer programs based on complex mathematical models are now developed for the simulation of such complicated systems. The influent wastewater characterization based on COD and Nitrogen fractionation became very important in design and operation of biological nutrient systems. Several methods for the determination of COD, N fractions and biokinetic parameters have already been proposed in the literature. However, none of these methods have yet been standardized. The COD and N fractions of domestic wastewaters alter appreciably from country to country and with the climate. In this 111work, a case study for Ankara is being presented. During the study, wastewater samples were taken periodically from Ankara Central Wastewater Treatment Plant (ACWTP), and were analysed and fractionated by the physical-chemical method. The biokmetic parameters required for the simulation studies were also determined in a lab-scale reactor, which was composed of one aerobic and one anoxic tank for nitrification and denitrification, respectively. Effluent TKN, NO3-N, NH3-N from each the reactor were analysed and the nitrification - denitrification system was calibrated for Activated Sludge Model Number 1 (ASM1) by using the SSSP software. The calibrated model simulations predicted performance of the lab-scale model with reasonable accuracy. As the next step the calibrated SSSP program was used for the verification of the retrofit design undertaken for the ACWTP, for additional N- removaL