The Development, implementation and evaluation of a case-based method in science education
Fen eğitiminde örnek olaya dayalı bir öğretim yönteminin geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi
  1. Tez No: 119424
  2. Yazar: ÖZLEM SILA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ALPSAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örnek Olaya Dayalı Öğrenme, Probleme Dayalı Öğrenme, Fen Bilgisi Eğitimi. vı, Case-Based Instruction, Problem-Based Learning, Science Education. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZ FEN EĞİTİMİNDE ÖRNEK OLAYA DAYALI BİR ÖĞRETİM YÖNTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ, UYGULANMASI, VE DEĞERLENDİRİLMESİ ÇAKIR, S. Özlem Doktora, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Doğan ALPSAN Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Giray BERBEROĞLU Temmuz 2002, 145 sayfa Bu çalışmanın amacı, örnek olaya dayalı öğrenmenin, öğrenme stillerinin ve cinsiyetin öğrencilerin performanslarına, üst düzey öğrenme yeteneklerine, biyoloji dersine karşı tutumlarına ve akademik bilgilerine etkisini incelemektir. Çalışma, 2000-2001 öğrenim yılı sonbahar döneminde Atatürk Anadolu Lisesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada farklı iki sınıftan toplam 74 lise ikinci sınıf öğrencisi yer almıştır. Sınıflardan birisi kontrol grubu olarak atanırken, diğer sınıf deney grubu olarak atanmıştır. Kontrol grubundaki öğrenciler sinir sistemi konularını geleneksel yöntemler kullanılarak işlerken, deney grubu öğrencilerine örnek olaya dayalı öğrenim yöntemi uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak biyoloji basan testi (BAT), biyoloji dersi tutum ölçeği (ATB) ve öğrenme stilleri envanteri, uygulama başlamadan önce ön-test ve uygulama sonunda son test olarak uygulanmıştır. Örnek olaya dayalı öğrenme ile, öğrenme stilleri ve cinsiyetin, öğrencilerin performanslarına, biyoloji dersine karşı tutumlarına, üst düzey öğrenme yeteneklerine ve akademik bilgilerine etkisini analiz için çok yönlü varyans analizi(MANOVA) kullanılmıştır. Çalışmada uygulama bağımsız değişkeninin yanı sıra, cinsiyet ve öğrenme stilleri bağımsız değişkenleri de kullanılmıştır. Analizler sonucunda, örnek olaya dayalı öğrenmenin, öğrencilerin performanslarına ve akademik bilgilerine önemli katkıda bulunduğu, öğrencilerin biyoloji dersine karşı tutumlarına ve üst düzey düşünme yeteneklerine önemli katkıda bulunmadığı görülmüştür. Diğer taraftan öğrenme stilleri ve cinsiyetin, öğrencilerin biyoloji dersine karşı tutumlarına, performans yeteneklerine, üst düzey yeteneklerine ve akademik bilgilerine önemli etkisi bulunmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DEVELOPMENT, IMPLEMENTATION, AND EVALUATION OF A CASE-BASED METHOD IN SCIENCE EDUCATION ÇAKIR, S. Özlem Ph.D., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Doğan ALPSAN Co-Supervisor: Prof. Dr. Giray BERBERO?LU July 2002, 145 pages The main purpose of this study is to investigate the effects of case-based instruction, learning styles and gender on students' performance skills, higher order thinking skills, attitudes toward biology, and academic knowledge on nervous system. This study was carried out during 2000-2001 Fall Semester at Atatürk Anatolian High School. Seventyfour 10th grade students from the two different classes were involved in the study. One class was assigned as the experimental group, whereas the other class was assigned as the control group. Students in control group received the instruction on nervous system by regular traditional teaching methods. Experimental group students were instructed with case-based instruction. Biology achievement test on nervous system, attitude scale toward biology, and learning style inventory were administered in this study. These three instruments were given as pre-test prior to the treatment and post-test after the treatment to both experimental and control group students. IllMultivariate Analysis of Variance (MANOVA) was used to investigate the contribution of case-based instruction, learning styles, and gender on students' performance skills, attitudes toward biology, higher order thinking skills, and academic knowledge. Apart from the treatment, learning styles and gender were involved in the analysis as independent variables. Results revealed that there was a significant contribution of case-based instruction on students' performance skills and academic knowledge but there was not a significant contribution on attitudes toward biology and higher order thinking skills. In addition, students' learning styles and gender did not have significant contribution on students' performance skills, attitudes toward biology, higher order thinking skills, and academic knowledge.